"Att mista sitt barn är det värsta"

14 tonåringar har tagit sitt liv i Sörmland de senaste tio åren. En av dem var Albin Berglund från Mariefred och mamman Karin Olsson vill sprida kunskap om psykisk ohälsa. "Jag hade ingen kunskap när det drabbade mig utan jag fick söka information på nätet", säger hon.

Karin Olsson och John Berglund förlorade sin son Albin 2017.

Karin Olsson och John Berglund förlorade sin son Albin 2017.

Foto: Arkivfoto

Nyheter2019-09-10 13:30

De senaste tio åren har totalt 464 barn och ungdomar upp till 19 år tagit sina liv i Sverige, enligt ny statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

I Sörmland ligger siffran på 14 personer. En av dem var Albin Berglund, 18, från Mariefred som den 2 juli 2017 avslutade sitt liv.

– Hela världen rasar. Jag kände: "Hur ska jag överleva det här?" Att mista sitt barn är det värsta man kan mista. Det blir i fel ordning och man får mycket skuldkänslor, säger hans mamma, Karin Olsson.

– Den erfarenheten jag har är att man måste fråga sin ungdom om hur den mår och vara beredd på att få ett svar om att den mår dåligt. Man måste våga och kanske vara lite jobbig. Och om personen mår dåligt även våga fråga om den haft tankar om att ta sitt liv, trots att man är livrädd för svaret, säger hon.

Den 10 september infaller den suicidpreventiva dagen.

Totalt begick 52 tonåringar självmord i Sverige 2018 och sedan mitten av 1980-talet har självmorden minskat i alla åldersgrupper utom bland just tonåringar.

– Man måste börja prata om det mera för att få mera kunskap och det är det jag vill sprida vidare. Jag hade ingen kunskap om det här när det drabbade mig utan jag fick söka information på nätet. Och det måste även talas om det av människor som inte är drabbade för det här kan hända vem som helst, säger Karin Olsson.

Självmord är en betydligt vanligare dödsorsak bland män än bland kvinnor, vilket även avspeglar sig i statistiken bland tonåringar. Det finns dock ingen enkel förklaring till varför det har varit svårt att få ner självmordstalen bland unga, men nätmobbning och pressen från sociala medier tros vara två faktorer som påverkar ungdomar i högre grad.

– Vad gäller suicidsiffrorna i Sörmland är klart att det är för många. Det är siffror som inte är acceptabla eftersom det ska ligga på noll, säger Jonas Lindeberg (Vård för pengarna) från Region Sörmland med särskilt ansvar för hälso- och sjukvård.

I slutet av oktober ska även ett förslag på nollvision för suicid presenteras.

– Oavsett vad det förslaget kommer innehålla, så är det helt uppenbart att det inte är något som bara gäller Region Sörmland och sjukvården utan det kan handla om skola, hälsa och att förebygga mobbning, säger Jonas Lindeberg.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind självmordslinjen: tel: 90101, chat.mind.se, mejlsvar@mind.se

Vårdguiden 1177: tel: 1177

Hjälplinjen: tel: 0771-22 00 60

Jourhavande präst: tel: 112

Jourhavande medmänniska: tel: 08-702 16 80

Källa: mind.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om