Här tränar de som för 600 år sedan – med långsvärd

Träning som för 600 år sedan. Det vankas när föreningen Hema gripen slåss med långsvärd i kampen om att lära sig bortglömda fäktningstekniker. "En sport där man kan nörda ner sig helt otroligt mycket", säger eldsjälen Patrik Jarenius.

Svärden är så kallade feder, trubbiga fjädrande vapen. Tanken är att man inte ska kunna skada varandra. Även träningen med feder har historiska anor. De smids efter instruktioner från 1400-talet.

Svärden är så kallade feder, trubbiga fjädrande vapen. Tanken är att man inte ska kunna skada varandra. Även träningen med feder har historiska anor. De smids efter instruktioner från 1400-talet.

Foto: Johannes Ernstberger

Strängnäs2020-10-30 06:15

Det klirrar till ordentligt i Tosteröskolans gymnastiksal. På ena sidan salen står en ensam svartklädd figur med ett stort svärd i handen. Framför honom finns ytterligare fyra personer, även de klädda i svart och med skyddsmask. De köar tålmodigt för att attackera med var sitt långsvärd.

Intrycket kan vara dystert och fientligt, men tvärtom är atmosfären vänskaplig och glad. Personerna som har samlats här är alla medlemmar i en historisk fäktningsklubb, Hema gripen.

undefined
"Hollywood har förstört hela ryktet. Där ser man aldrig någon riktig fäktning", säger Patrik Jarenius, ordförande i föreningen Hema gripen. För honom är det viktigt att fäktas historiskt korrekt.

En trevlig och inkluderande sport, enligt eldsjälen och mångåriga utövaren Patrik Jarenius. Han tycker att tonen i andra kampsporter ibland kan vara lite hård, men inte inom Hema.

– Vi undviker mästare och bälten som det finns i många asiatiska kampsporter. Så länge man är en god kamrat får alla vara med.

Dessutom är hobbyn väl lämpad för alla som är intresserade av historia.

– Det är en sport där man kan nörda ner sig helt otroligt mycket, skrattar han.

Sporten Hema, från engelskans historical European martial arts eller historisk europeisk kampkonst, bygger på medeltida manualer i hur man fäktas med olika svärd. Dessa instruktionsböcker har på senare tid tolkats och översatts till svenska.

Kampkonsten är ganska ny i Strängnäsområdet. Föreningen Gripen har funnits i ungefär två år, innan dess drevs träffarna framför allt av några få eldsjälar som Patrik Jarenius.

Han poängterar att föreningen inte håller på med rollspel utan med kampsport.

– Det är viktigt för oss att vi fäktar historiskt korrekt, säger han.

Enligt honom slåss rollspelarna "inte enligt manualerna" – och för övrigt inte filmhjältarna heller.

– Hollywood har förstört hela ryktet. Där ser man aldrig någon riktig fäktning, säger Patrik Jarenius. 

Att som i filmer bara gå loss på varandra är ingen bra strategi, enligt honom.

– Man kan pröva det, men då kommer man förlora.

En som har kommit till träningen är Tor Dzoic som med sina 15 år är yngst i klubben.

Vad tycker du är roligast med Hema?

– Kamratskapen. Vi är alla kompisar här, säger han och tilläger med ett skratt:

– Förutom när man ibland vinner lite fult.

Farlig är sporten inte. Alla som fäktas bär skyddsutrustning och inga vassa vapen används. Långsvärdet som Tor Dzoic tränar med är en så kallad feder, ett trubbigt fjädrande vapen. 

undefined
Nybörjarna Kristoffer Söderström och Madelen Lundberg fäktas med skumgummisvärd. Patrik Jarenius är en sträng domare. Flera träffar blir underkända för bristande kvalitet.

Även Madelene Lundberg är med på träningen. Hon är ny i föreningen och har varit med och fäktats vid tre tillfällen nu. 

Det bästa med träningen, enligt henne? Att få ut aggression.

– Jag brukar ha väldigt mycket i huvudet och behöver ha något där jag kan fokusera till hundra procent. Då känns det här skönt, säger hon.

Föreningen Hema gripen är ännu ganska liten, runt 15–25 medlemmar är aktiva. Nybörjare är välkomna att ansluta sig, enligt Patrik Jarenius. 

Vintertid ses svärdfantasterna varje måndag och torsdag i Tosteröskolans gymnastiksal. På sommarhalvåret tränar de vid Gripsholms slott.

Hur framtiden för klubben ser ut, kan Patrik Jarenius ännu inte helt svara på. Hade det varit ett normalt år, hade föreningen nu förberett sig på hösttävlingar, men i och med coronapandemin har många av dem ställts in. Fokus ligger därför på att träna och främja gemenskapen i klubben.

– Nu fokuserar vi på klubbens inre liv, träningarna. 

Vad är sporten hema?

Hema står för historical European martial arts, vilket kan översättas till historisk europeisk kampkonst. 

Att kampkonsten är historisk innebär enligt Svenska hemaförbundet att den har förekommit innan 1950. Vanligast är att man fäktas, men även obeväpnad strid kan ingå. För fäktningen finns ett flertal olika vapen från 1300–1900-talet. 

Sättet man slåss på ska följa instruktioner från tiden då respektive vapen var i bruk. Tolkningen av dessa är en pågående process, enligt Svenska hemaförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!