Inte säkert en bra affär att sälja fjärrvärmen

Den planerade försäljningen av Sevabs fjärrvärmeverksamhet debatteras intensivt.

Den planerade försäljningen av Sevabs fjärrvärmeverksamhet debatteras intensivt.

Foto: John Hanzlert

Debatt2020-09-24 05:28
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen kunde vi i tidningen läsa en debattartikel skriven av kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt om Strängnäs kommuns fjärrvärme och de fördelar en eventuell försäljning skulle kunna innebära. 

Den politiska majoriteten, M och S, har uttryckt en vilja att sälja ut vår fjärrvärme för att bekosta kommande investeringar. Det har resulterat i ett beslut i kommunfullmäktige om att påbörja avyttringsprocessen inför slutligt beslut om en eventuell försäljning. Ett stort antal av partierna i opposition ställde sig inte bakom detta beslut. 

Investeringsbehoven i sig är en viktig del för att vi ska kunna fortsätta utveckla välfärden och attraktionskraften i kommunen. 

Av respekt för det i fullmäktige fattade beslutet om en utredning så ska vi självklart genomföra den på ett transparent sätt och ”vända på alla stenar” som har med frågan att göra innan beslut fattas. Det är på sin plats att lyfta fram en del frågeställningar som behöver begrundas.

Vi ligger redan i dag över riksgenomsnittet prismässigt för vår fjärrvärme enligt den så kallade ”Nils Holgersson-rapporten” som utkommer varje år och gör jämförelser mellan olika kommuners prisnivåer på fjärrvärme. Hur kan det påverka prissättningen för kunderna framöver med en ny ägare? Det gäller att komma ihåg att Strängnäs kommun och alla dess offentliga lokaler är den största kunden. 

Ur miljö- och hållbarhetssynpunkt är fjärrvärme ett bra alternativ som också kan vara en del i kommunens Agenda 2030-arbete. För att behålla gamla kunder och attrahera nya, måste fjärrvärmen fortsätta vara konkurrenskraftig gentemot andra uppvärmningsalternativ och där spelar givetvis priset en stor roll. Vilket lokalt miljöintresse för Strängnäs en eventuell ny ägare kan tänkas ha är svårt att veta. 

Vid en eventuell försäljning så kommer overheadkostnaderna för andra verksamheter som finns kvar i SEVAB:s organisation garanterat att öka, och det kommer troligen också att påverka vårt samarbete med Eskilstuna kommuns bolagskoncern. 

Några av de kommuner som nyligen sålt, eller tänkt sälja ut sin fjärrvärme men backat, har påtalat att de misslyckades med att förankra processen bland medborgarna. Därför är det viktigt att vi för en öppen debatt om den här frågan. 

Faktum kvarstår: om det blir en försäljning är det inte säkert att det blir särskilt mycket pengar kvar till idrotten. Och det finns påtagliga risker för att vi i framtiden får andra problem att hantera. 


Mia Nerby
Oppositionsråd
Centerpartiet