Så här kan välfärdsjobben bli mer attraktiva

Eskilstuna 30 juni 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när sommaren är här tar många sina första steg ut på arbetsmarknaden. Ofta inom yrken som Kommunal organiserar och många på ben som är både skakiga och förväntansfulla. 

I år är omständigheterna speciella. Coronapandemin har varit en enorm utmaning för vård- och omsorgssektorn likväl som i många andra branscher som förskola, skola, städ, räddningstjänst, gröna sektorntill exempel. Den har också satt ljuset på de bemanningsbehov som finns och som bara kommer bli större framöver.

Inte minst därför så hoppas jag att du som arbetsgivare tar chansen att visa hur givande och roligt det är att ha ett yrke där man arbetar med människor. Vi inom Kommunal avdelning Öst har några tips till dig som arbetsgivare för att fler ska välja välfärden som framtida yrke:

1. Lyssna på personalen och låt dem vara delaktiga i frågor som handlar om verksamheten. Ta vara på all kunskap som finns. Inte minst viktigt i detta skarpa läge.

2. Har du inte redan gjort det så se till att heltid blir norm – utan delade turer och sämre arbetsmiljö.

3. Bemanna efter behov. Det bör alltid vara behovet som styr i slutändan så anställ fler på trygga anställningar i stället för att ta in timanställda vikarier. Det tjänar alla på. 

4. Ställ dig frågan om du säkerställt att alla känner sig trygga med sina arbetsuppgifter och att de känner till de riktlinjer och rutiner de behöver i jobbet. Att kunna utföra sitt jobb på ett tryggt och säkert vis är alltid A och O.

5. Se till att alla kan få sin semester i sommar. Det har varit en tung vår. En långsiktig och bra arbetsgivare ser till att personalen får en chans till viktig återhämtning inför hösten.

 

Catarina Eriksson, avdelningsordförande I Kommunal Öst
Magnus Eriksson, sektionsordförande i Nord
Jarmo Heinonen, sektionsordförande i Nordväst

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Klart: Hit ska Billy Boy's flytta i höst

Eskilstuna

Försäkringsbolaget: Ökat antal båtmotorstölder efter öppnade gränser

Kultur och Nöje

Lindarw om coronavåren: Tack och lov inte drabbad

Eskilstuna

Levererade 6 582 luncher till vårdhjältar i coronakrisen

Eskilstuna

Priserna på fritidshus stiger i Sörmland

Visa fler