Statliga pengar ska stärka äldreomsorgen

Strängnäs 16 september 2020 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även i Strängnäs behöver äldreomsorgen reformeras, men kommer statliga miljontillskott att hjälpa? Kommunen har goda finanser, så socialkontoret kan inte skylla bristerna i äldreomsorgen på otillräckliga ekonomiska resurser. Det handlar om brister i ledarskap och organisation, inte pengar. 

Detta belyses också av de budgetöverskridanden som skett inom hemtjänsten. Under den sjuårsperiod som hemtjänsten särredovisats kan man se att överskridandet varit i genomsnitt 13 miljoner per år och trenden pekar åt fel håll då överskridandet för år 2019 blev 15 miljoner kronor. Kostnaderna har varit högre än de beslutade ersättningsnivåerna. 

De privata hemtjänstföretagen har klarat sin verksamhet med god kvalitet inom de beslutade nivåerna. Trots att socialkontoret dessutom fick en extra budgetförstärkning om 55 miljoner 2015 för särskilda insatser inom äldreomsorgen har man inte lyckats täppa till det svarta hål där skattemedel strömmar ut. 

Under hela den aktuella perioden har det politiska ansvaret åvilat Socialdemokraterna, som innehaft ordförandeskapet i socialnämnden. Nu får kommunen ett statligt tillskott om cirka 20 miljoner, öronmärkta för äldreomsorgen. 

Hur ska pengarna användas? Politiker i socialnämnden! För en gångs skull, besluta inte rakt av enligt de flummiga förslag som tjänstemännen levererar. Ta er tid och gå ut och prata med de människor som dagligen arbetar inom hemtjänsten och på äldreboenden. Dom vet vad som brister och hur pengarna bör användas för att skapa en tryggare och bättre äldreomsorg. 

Lennart Nilsson Kommuninvånare i Strängnäs

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Regn på väg – men snart är värmen tillbaka

Strängnäs

Illegala streetrace-lopp körs i Strängnäs: "Dumheter"

Strängnäs

De tar över Den lokala maten: "Har vi länge drömt om"

Strängnäs

Fallet avgjort: Hifi-bedragare blåste köpare på miljon

Strängnäs

Oförändrad renhållningstaxa – trots kostsam svart påse

Visa fler