Hos en kreativ själ börjar det genast klia i pysselfingrarna när blicken landar på de små plastflaskorna med färgglada, pyttesmå pärlor. De står uppradade i en liten kista bredvid öppna spisen tillsammans med snören och tänger.
– Här sitter jag och tillverkar armband. Katten brukar ligga i mitt knä, och här ställer jag Ipaden så att jag kan kolla på film samtidigt, säger Marie Alriksson-Hennerstedt.
Till och med tekoppen har en särskild plats på spiselkransen. Inom räckhåll står också en tavla med färdiga armband i turkost och blått, rosa och vitt. Liknande armband dinglar nu kring ett hundratal handleder i vänskapskretsen och hos kollegor.
– Jag säljer dem för 100 kronor styck. Mitt mål var att samla in 2 000 kronor till cancerforskning. Nu är jag uppe i 12 000.
Dagar då Marie Alriksson-Hennerstedt mår bra tillverkar hon flera armband i ett svep. Dagar då det känns tyngre kanske bara ett eller inget alls. Cancermedicinen har biverkningar som förlorad aptit, feber och huvudvärk.
Det var för sex år sedan som Marie Alriksson-Hennerstedt lyssnade på maken Görans tjat och gick till läkaren för att kolla upp några födelsemärken på ryggen. Det visade sig vara hudcancer, malignt melanom. Födelsemärkena togs bort, liksom lymfkörtlar i armhålan där cancerceller också hittades.
Hon fick komma tillbaka på regelbundna kontroller innan hon friskförklarades i november 2013. 80 procent av de som drabbas blir friska, fick hon veta. En kväll i februari 2014 insåg hon att hon tillhörde de andra 20 procenten. Hon hittade en knöl i armhålan som av sjuksköterskorna hade misstagits för ärrvävnad. Efter några kontroller kom beskedet: cancern var tillbaka. Förutom tumören under armen hade hon metastaser i lungorna.
– Jag visste att om malignt melanom kommer tillbaka är den obotlig, säger Marie Alriksson-Hennerstedt.
I maj fick hon börja en behandling mot cancern. Att det dröjde så lång tid från det att den upptäcktes är hon kritisk till.
– Jag har blivit jättebra behandlad på onkologen, men innan jag hamnade där tog det flera månader. Prognosen för spritt melanom är sex till nio månader kvar att leva, så varje dag räknas.
Nu får Marie Alriksson-Hennerstedt en medicin som har gjort att hennes tumörer står stilla och inte växer mer. Nästa år kommer ytterligare en medicin hon ska få. Så länge de fungerar kan hon fortsätta leva. Med tiden blir kroppen immun mot medicinen, men förhoppningsvis hinner forskarna ta fram nya mediciner tills dess.
– Jag har klarat nio månader, nu satsar jag på nio till, och ytterligare nio efter det.
Döden är inget Marie Alriksson-Hennerstedt låter tankarna fastna vid.
– Enda chansen att klara det här är att vara positiv. Den största energikällan jag har är mina barnbarn, tre och sju år gamla. Jag vägrar att lämna mina prinsessor.
Hon berättar att hon har fått råd från en barnpsykolog att inte berätta för dem att mormor är sjuk förrän de har blivit lite större.
Marie Alriksson-Hennerstedt har som mål leva vidare, att kunna börja jobba igen, och att åka och hälsa på sin son i Australien nästa år.
Men att gå från heltidsarbetande till sjukskriven var ingen lätt omställning för den som är van vid att jobba hårt och länge. Hon insåg snabbt att hon behövde någonting vettigt att fylla sin tillvaro med.
– Dottern kom med idén att jag skulle göra armband och sälja till förmån för cancerforskning. Så jag startade en insamling via Barncancerfonden, våra små är ju så viktiga.
Insamlingen påbörjades i augusti, och målet på 2 000 kronor är som sagt redan uppfyllt.
– Jag har satt 30 december som slutdatum, men om jag orkar kanske jag startar en ny insamling då.
Malignt melanom är enligt Cancerfonden en av de cancerformer som ökar mest i Sverige. Samtidigt upplever Marie Alriksson-Hennerstedt att hon inte hittar så mycket information om sjukdomen. Därför har hon också valt att börja blogga. "Nix! Himlen får faktiskt vänta!" är både ett sätt att skriva av sig och att hjälpa andra.
– Vi blir fler och fler som får malignt melanom, eftersom det är min generation som brände sönder sig i solen. Genom bloggen får jag kontakt med andra, folk som frågar om mediciner och annat. Jag får jättemycket respons.