Den rosa påsen för insamling av textilier lanserades i Eskilstuna och Strängnäs 2017. Systemet har i stort fungerat bra, säger Kent Briby, operativ chef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö, ESEM.
– Kommuninvånarna gör helt rätt, förpackar materialet i påsar på ett bra sätt och lämnar fint material. Vi vet att andra aktörer har problem med att folk slänger fel grejer.
Men nu har man identifierat ett problem. När villaägare inte knyter dubbelknut och kastar påsen i soptunnan med övrigt avfall riskerar textilierna att förstöras.
– Ibland missar man att göra dubbelknut. Särskilt under rötmånaderna har det blivit ett problem när fukt nått in till materialet. Då har inte alla textilier gått att skicka vidare till återanvändning på grund av lukten, säger Kent Briby.
Lösningen är en ny uppmaning: Hela kläder ska alltid ska lämnas i de stora behållarna vid återvinningscentraler och återvinningsstationer.
– Vi har samlat in mycket bra material till återanvändning med den rosa påsen genom åren, men den är inte lika fungerande som separat insamling i särskilda behållare. Därför vill vi justera sorteringen lite. Hela textilier lämnas i behållarna, trasiga textilier sorteras i rosa påsen och slängs i gröna kärlet. Då kan vi ta vara på ännu mer material, säger Kent Briby.
Materialet i den rosa påsen kommer till en början att gå till förbränning, eftersom ingen mottagare i dag kan hantera trasiga textilier.
– Men vi har pågående samtal med några aktörer och förhoppningsvis går det inom kort att skicka materialet i rosa påsen till materialåtervinning. När sortering för diverse återvinningstekniker väl är på plats kommer vi i Eskilstuna och Strängnäs ha en stor fördel av det eftersom vi redan har bra insamlingssystem, säger Kent Briby.
Den rosa påsen har bidragit till att Eskilstuna- och Strängnäsborna slänger mycket mindre kläder i soporna än tidigare. Det nationella genomsnittet för hur mycket textilier som slängs rakt i soporna är åtta kilo textilier per person och år. I Eskilstuna och Strängnäs samlas nu in motsvarande sex kilo textilier per person och år.
– Det innebär stora mängder textilier som förr gick till förbränning men som nu i stället kan användas igen, säger Kent Briby.