För drygt en månad sedan kunde tidningen berätta om ESEM:s nya färgsorteringspåsar som var på ingång. Nu är de här och snart får Eskilstuna- och Strängnäsbor nya påsar hem.
– De känns lite annorlunda, de ser lite annorlunda ut, men framför allt har de minimal påverkan på miljön, säger Kent Briby.
Färgsorteringspåsarna är tillverkade av 100 procent återvunnen stark ensilageplast och kvalitén ska vara riktigt bra.
– Vi har inte kunnat använda påsar av 100 procent bioplast eller papper, de påsarna går sönder för lätt för att fungera med färgsorteringssystemet. Tidigare har man inte kunnat färga återvunnen plast, men förra året knäckte producenten koden för hur infärgningen skulle göras. Som ett extra plus håller de nya påsarna ännu bättre än tidigare. Det krävs mycket för att de ska spricka, läcka eller gå sönder, menar Kent Briby.
De tidigare påsarna var gjorda av 70 procent fossilfri plast, även kallad bioplast I vissa fall kan de nya påsarna upplevas ”kladdiga” och annorlunda att öppna.
– Men så fort man vant sig och fått till det rätta greppet ska det inte vara några problem.
Hur miljövänligt är det egentligen med ett system som är beroende av plastpåsar?
– Sedan vi införde färgsorteringen har det brännbara avfallet minskat med 54 procent, vilket är en stor vinst för miljön. I förhållande till mängden material vi samlar in och återvinner, är påsarnas andel mindre än en procent. När det är enkelt att sortera blir mer material sorterat och återvunnet, så färgsorteringssystemet är en solklar vinst för miljön trots användandet av plastpåsar.
På sikt planeras det för att skapa ett kretslopp för färgsorteringspåsarna.
– Planen är att vi framöver ska separera ut färgsorteringspåsarna och skicka tillbaka dem till producenten för återvinning. Vi tittar även på att börja samla in ensilageplast vid återvinningscentralerna, då kommer det materialet kunna återvinnas till färgsorteringspåsar. Planen på sikt är att skapa ett cirkulärt flöde för vår plast, avslutar Kent Briby.
Alla nya kärl som ESEM ställer ut hos kunderna är nu tillverkade av återvunnen plast. Alla sopkärl som går sönder skickar de tillbaka till producenten för materialåtervinning. De nya kärlen som är tillverkade av återvunnen plast är lite mörkare i nyansen än de gamla.