– Vi vill vara en må bra-gård, både för oss själva och för andra, säger Niklas Läth när han visar runt bland de gula och röda husen på gården.
Till vardags jobbar han som lärare på restaurangskolan i Nyköping, men hemma duggar projekten tätt.
Den egna pizzerian har inte varit öppen för allmänheten sedan premiärsommaren 2017, men titt som tätt ringer hungriga i hopp om att få lägga en beställning. Nu används den stora vedugnen främst privat och för bokade sällskap.
– Till helgen var det ett gäng på 25 som undrade om de fick boka en middag här, så då blir det pizza!
Bakom en garageport gömmer sig gårdens nya satsning: musteriet Västergård pressen.
– När vi flyttade hit var det många som sa att de gamla träden på gården aldrig skulle ge någon frukt, men det stämde inte alls, berättar Marie Sjöberg Läth.
Och strax bortom de gamla fruktträden har de planterat nya unga träd.
– Gården har talat om för oss vad vi ska göra och vi har försökt följa den, säger hon.
För att ta reda på den egna frukten har de tillverkat egen must i en mindre press för privatbruk. Men så kom ett mer rejält musteri ut på Blocket – och visade sig komma från det nyss nedlagda Stenbro musteri bara några kilometer bort.
– Jag tror att både vi och de tyckte att det kändes kul att det skulle få stanna kvar här i krokarna, säger Niklas.
För trots att paret redan hade tillräckligt med projekt – Marie driver Västergård massage och hälsa och jobbar dessutom på Jürss mejeri i Hälleforsnäs – blev gården med musteri.
Med start i september kan kunder lämna in sina egna äpplen och få tillbaka den i form av must eller råjuice.
– Det blir verkligen härproducerat och musten består till hundra procent av äpplen.
Musteriet kan hantera upp till två ton äpplen per dag, men paret hoppas på att göra ungefär hälften av det. För att kunna köpa must gjord på egna äpplen behöver man lämna in minst 50 kilo – och frukten ska vara ätduglig i sitt skick. Har man inte tillräckligt med frukt får man byta sina äpplen mot must pressad på någon annans frukt. Västergården köper också gärna äpplen av den som har för mycket.
– Det har ju varit ett lite halvdåligt äppelår, eftersom det var kallt vid blomningen i maj. Men det kan vara ganska bra för oss med ett lite lugnt startår, säger Niklas.