100 procent bättre sopsortering av brännbart

Den 1 oktober förändrades sorteringsreglerna på återvinningsstationerna. Nu sorterar vi bättre än någonsin.

– Det är inte så jättemycket som hamnar fel längre. Men allt med batterier i ska in i elektroniken, det är flera som kastar det här i ej återvinningsbart, säger 
Jimmy Bergström, återvinningsarbetare.

– Det är inte så jättemycket som hamnar fel längre. Men allt med batterier i ska in i elektroniken, det är flera som kastar det här i ej återvinningsbart, säger Jimmy Bergström, återvinningsarbetare.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2020-02-06 14:31

Alldeles för mycket återvinningsbart material hamnade tidigare i containern brännbart avfall på återvinningsstationerna i Eskilstuna, Strängnäs och Läggesta. I oktober byttes den ut mot ej återvinningsbart för att förbättra sorteringen.

– Det är nästintill en magisk förändring, jag hade inte vågat hoppas på så här stor förbättring, säger Vesa Hiltula, återvinningschef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM.

När containern för brännbart avfall användes bestod endast 37 procent av innehållet av just brännbart. Övriga 63 procent var avfall som gick att sortera i olika återvinningscontainrar. I dag fylls den nya containern ej återvinningsbart av 76 procent brännbara produkter, det är över 100 procent förbättring.

– Det är otroligt, jag är innerligt tacksam till kunderna som besöker oss, vi är otroligt bra på att sortera, konstaterar Vesa Hiltula.

Innehållet i containern märkt brännbart avfall bestod av 18 procent textil. I dag innehåller containern ej återvinningsbart nio procent, det betyder att hälften av de textilier som tidigare gick till förbränning i dag återvinns i stället.

Vesa Hiltula förklarar att all textil förmodligen aldrig kommer att gå att återvinna.

– Egentligen har jag faktiskt svårt att se att vi kan få ur mer textil ur dessa containrar än vad vi gör i dag. Det är väldigt lite textil kvar, menar han.

I dag kastas det cirka en och en halv procent farligt avfall eller elavfall i containern ej återvinningsbart. Innan ändringen i oktober var det två procent. En och en halv procent innebär närmare 100 ton per år.

– Vi måste jobba på det här, allt farligt avfall måste bort. Mycket av elavfallet plockas bort innan det går in i pannan i Västerås, där förbränningen sker. De har en egen sortering där som plockar bort allt magnetiskt. Det innehåller även massor av kemikalier i elavfall som måste tas om hand, menar Vesa Hiltula.

Även om sorteringen har blivit bättre så innehåller containern ej återvinningsbart fortfarande material som skulle gå att återvinna, hela 14 procent. Plus 9 procent textil och 1 procent farligt- och elavfall.

– Vi ser en trend som inte bryts nedåt, brännbart kommer att öka. Det viktigaste är att hålla nivån vi nu nått. Vi leder på allsvensk nivå med dessa siffror, det är jag säker på, avslutar Vesa Hiltula.

Beräknat på ett år kastas cirka 6 000 ton sopor i ej återvinningsbart-containrarna i Eskilstuna, Strängnäs och Läggesta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!