100-tals hyreslägenheter på historisk mark

Kommunfastigheter har köpt mark vid Slottskolan för 38 miljoner kronor. Byggstart för 170 lägenheter kan ske redan i år.

Minst 170 lägenheter tillkommer när ytan vid Slottskolan bebyggs. Henrik Sjölund, bygg- och fastighetsutvecklingschef på Eskilstuna Kommunfastigheter på den infällda bilden.

Minst 170 lägenheter tillkommer när ytan vid Slottskolan bebyggs. Henrik Sjölund, bygg- och fastighetsutvecklingschef på Eskilstuna Kommunfastigheter på den infällda bilden.

Foto: Peter Larsson och Kommunfastigheter

Eskilstuna kommun2020-02-03 06:11

För snart ett år sen antogs en ny detaljplan som innefattar fastigheterna Eskilshem 4:7 och 4:8. De utgör en cirka 13 000 kvadratmeter stor,  delvis kuperad, yta väster om Slottskolan som delvis används som parkeringsplats. 

På 1100-talet låg det ett Johanniterkloster strax norr om platsen och några hundra år tidigare sägs missionären Eskil ha traskat runt på marken. Området gränsar även till platsen för Eskilstunahus, slottet som brann på 1600-talet.

Platsens kulturhistoriska betydelse gör att kraven på utformning är skärpta.  

– Det blir inget standardhus. Vi arbetar utifrån att det ska vara tegelfasader ut mot gatorna som ska anknyta till skolan och de andra bostadshusen. Fönstersättningen är också en viktig del. Mot gatorna kan det bli franska balkonger, eventuellt med plats för en stol, säger Henrik Sjölund, bygg- och fastighetsutvecklingschef på Eskilstuna Kommunfastigheter AB.

Den byggrätt som Kommunfastigheter förfogar över är tänkt att utmynna i en huskropp med lite drygt 170 bostadslägenheter i sju våningsplan, näringsverksamheter i markplan samt en medelstor förskola i två plan. 

Storleken på lägenheterna varierar från 35 till 130 kvadratmeter. En mindre del av huset får ett uppskjutande, åttonde, plan där man planerar för en gemensamhetslokal.

Från början var det tänkt att Kommunfastigheter skulle ansvara för byggnationen på den ena fastigheten och Stadskoncept på den andra. Markanvisningsavtalet mellan kommunen och Stadskoncept hann dock löpa ut innan något köpeavtal undertecknats.  

För Kommunfastigheter medför det flera fördelar att det byggs en, och inte två huskroppar.

– Vi får en effektivare byggprocess och kan göra samordningsvinster genom att bland annat bygga ett gemensamt (underjordiskt) garage och en gemensam innegård, säger Henrik Sjölund.

Ursprungligen var det tänkt att samtliga 170 bostäder skulle vara hyreslägenheter. En utredning som ska visa för- och nackdelar med att blanda upp det med bostadsrätter har dock inletts inom Kommunfastigheter.

– Vi tittar på möjligheten att göra en mindre del av lägenheterna till bostadsrätter. Det är dock många praktiska frågor som måste besvaras, säger han.

Enligt Henrik Sjölund är projekteringsarbetet i full gång.

– Tanken är att vi ska kunna gå ut med en förfrågan under våren och handla upp en entreprenör innan semesterperioden börjar. Efter sommaren får entreprenören som tilldelas uppdraget projektera i sin tur. Förhoppningsvis har vi en byggstart i slutet av 2020, och en byggtid på två år.

Vilka utmaningar finns i projektet?

– Det finns en ljud- och grundläggningsproblematik att hantera. Det finn berg i dager som måste sprängas i ena delen. Ljudproblematiken från biltrafiken ut mot gatorna är betydande. Därför kommer det att behöva byggas förhållandevis många små lägenheter då kraven är annorlunda för mindre lägenheter.

 Vad gör det här projektet intressant?

– Det mest intressanta är att få vara med och utveckla det här området. Det är ett anrikt, jättefint område i centrala Eskilstuna. Det blir så pass många lägenheter att det ger många Eskilstunabor chansen att få bo i det här området. 

När upphör möjligheten att parkera på ytan?

– Vi kommer inte att ta den i anspråk innan vi måste, och inte innan ett bygglov är beviljat. Jag ser framför mig att det kommer att ske i slutet av året. Det är dock kommunen som ansvarar för parkeringen och informerar boende som berörs. 

Eskil, kloster och slott

Detaljplaneområdet ligger på historisk mark. Den exakta placeringen för slottet som brann 1680 är inte fastslagen. Kartorna som visar slottets plats ritades minst 200 år efter att slottet var borta. Nordost om området har ett Johanniterkloster legat och öster om området låg slottet Eskilstunahus.  

Källa: Eskilstuna kommun

Karta: Här ska det byggas
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!