Alkoholinspektören: "Risk för hot och våld"

Hot och våld på jobbet tillhör vardagen för alkoholinspektörer runtom i landet. Även Eskilstunas inspektörer vittnar om en utsatt situation.

Alkoholinspektörer upplever att relationen med kommunens krögare är god. Hotfulla situationer uppstår dock med både gäster och anhöriga till krögare.

Alkoholinspektörer upplever att relationen med kommunens krögare är god. Hotfulla situationer uppstår dock med både gäster och anhöriga till krögare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Mikael Andersson

Eskilstuna kommun2019-12-05 05:47

En enkät som Sveriges Radios Kaliber skickat ut vittnar om en utsatt arbetssituation för många alkoholinspektörer. Drygt hälften av landets 300 inspektörer har svarat och många vittnar om hot, våld och påtryckningar från den egna organisationen. För flera av Eskilstunas alkoholinspektörer är det en välbekant bild som framträder.

– Jag känner igen många av situationerna och jag har varit med om liknande upplevelser. Det är en utsatt yrkesroll där det finns en risk för hot och våld, säger Ulrika Gindemo som arbetat som alkoholhandläggare sedan 2016.

Kollegan Berit Rydberg, som delar sin tid mellan Eskilstuna och Strängnäs och arbetat som alkoholhandläggare i närmare 25 år, är inne på samma spår.

– Det är hemskt, men det förvånar mig inte alls. Jag har själv varit med om saker som medfört att jag fått personskydd och det finns jättemånga kollegor i Sverige som råkat väldigt illa ut. En har fått åka polisbil till jobbet, någon har fått knäna sönderslagna. Vår kollega i Katrineholm blev hotad och misshandlad.

Kollegorna betonar att samarbetet med krögarna överlag är bra och att många uppskattar deras arbete som bland annat syftar till att stävja osund konkurrens. Ofta är det i stället gäster eller släktingar till krögare som hotar. Enligt Berit Rydberg är skillnaden stor mellan Eskilstuna och Strängnäs.

– I Eskilstuna har det gjorts en hel del polisanmälningar utifrån hot. I Strängnäs var det länge sedan nu. Där finns en tydlig skillnad. Jag hör mina Eskilstunakollegor berätta att personer säger saker som inte är okej. Det kan bero på tillfälligheter eller andra saker.

Trots det lugnare klimatet anser hon att stödet från arbetsgivaren i Strängnäs är bättre än i Eskilstuna.

– Det finns många rutiner kring säkerheten i Strängnäs. Eskilstuna borde se över sina rutiner. Det har jag påtalat till mina chefer. En sak till som skiljer sig är när man behöver polisanmäla en hotfull person. I Strängnäs gör chefen det. I Eskilstuna ligger ansvaret på den enskilda inspektören, vilket ytterligare ökar utsattheten. Det tycker inte jag är okej.

Både Ulrika Gindemo och Berit Rydberg påpekar att de överlag har stort förtroende för, och upplever förtroende från, nämnderna och politikerna i de båda kommunerna. 

I Kaliber framgår hur inspektörer i flera kommuner utsatts för påtryckningar från lokala politiker och tjänstemän som på olika sätt försökt sig lägga i handläggningen av alkoholtillstånd. Kollegorna konstaterar att liknande händelser har inträffat i både Eskilstuna och Strängnäs.

– Försök till påverkansförsök är något vi känner igen och har utsatts för i Eskilstuna, säger Ulrika Gindemo.

– Det har funnits ärenden i Strängnäs där chefer velat att man ska skynda på eller inte vara så noggrann. I Eskilstuna har det funnits röster från näringslivssidan inom kommunen som tyckt att vi bara ska ge dem ett tillstånd och titta på eventuella hinder för tillstånd senare. En chef på en annan förvaltning tyckte att vi bara skulle lösa problemen snabbt utan att "hålla på", säger Berit Rydberg.

Miljö- och räddningstjänstnämndens ordförande Geerth Gustavsson (S) känner inte igen kritiken om bristande säkerhet.

– Men behöver vi vidta mer åtgärder så får vi naturligtvis göra det. Personalen ska vara trygg. Påverkansförsök är förstås inte bra. Vi håller på med myndighetsutövning och utgår då från alkohollagen, allt annat kommer i bakvattnet.

Alkoholtillsyn

Kommunen, länsstyrelsen och Polismyndigheten utför tillsyn av restauranger med serveringstillstånd.

Kommunens tillsyn utförs av så kallade alkoholinspektörer och syftar till att granska om den som har ett serveringstillstånd uppfyller alkohollagens krav på personlig och ekonomisk lämplighet.

Så kallad yttre tillsyn sker genom besök på serveringstillstället under pågående verksamhet för att kontrollera att verksamheten sker i enlighet med lagen.

Källor: Eskilstuna kommun, Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!