"Att de riskerar sina liv för mig är orättvist"

Susanne Thornes, 51, lever med flera svåra sjukdomar, är en högriskpatient och har assistans tio timmar om dagen. Nu reagerar hon på att ingen av assistenterna har skyddsutrustning.

Ärlabon Susanne Thornes, 51, är multisjuk och har assistanshjälp tio timmar om dagen.

Ärlabon Susanne Thornes, 51, är multisjuk och har assistanshjälp tio timmar om dagen.

Foto: TT/Privat

Eskilstuna kommun2020-04-19 07:17

Över 1 400 människor i Sverige har dött till följd av covid-19.

För Susanne Thornes, 51, från Ärla strax utanför Eskilstuna skulle en smitta av coronaviruset kunna vara livsfarligt.

Susanne lever med 53 olika sjukdomar samt funktionsnedsättningar och har assistanshjälp tio timmar om dagen.

Bland de som pekats ut för att vara i de största riskgrupperna – bortsett från människor över 70 år – finns personer med högt blodtryck, diabetes, lungsjukdom eller hjärt- och kärlsjukdom.

Susanne Thornes har en sjukdomsbild som stämmer in på alla diagnoser. Och just kombinationen av flera underliggande sjukdomar gör henne till en av de mest utsatta för smittan.

– Jag har varit väldigt sjuk och hostat rejält senaste tre-fyra dagarna. Jag är inte rädd för att dö. Men jag är rädd för att assistenter som kommer hit inte har skyddsutrustning och riskerar sina liv för att bara hjälpa mig. Det är så orättvist.

Vi gör intervjun över telefon och flera gånger har hon gråten i halsen. Hon berättar att ambulanspersonal bedömt att hon ska hållas isolerad i sitt hem då hon är misstänkt coronasmittad.

Men samtidigt som hon kämpar för att undvika smittan och rädda sitt liv kommer personliga assistenter hem till henne dagligen. Susanne berättar om tacksamheten hon känner för assistenternas insats. De sköter allt åt henne. Allt från att personlig hygien till ärenden på banken och handling.

Men samtidigt som assistenterna hjälper Susanne med den privata hygienen – och därmed vistas bara decimeter från henne – har de inga munskydd i jobbet.

– Jag är i alla riskgrupper och kan inte förstå att assistenterna inte har munskydd när de är i mitt hem. Assistenterna träffar folk när de åker till Apoteket, banken eller handlar åt mig. Det är människor som är decimeter ifrån mitt ansikte när jag får vård och vi har redan läst om hemtjänstpersonal som dött av coronaviruset eftersom de inte fått något munskydd, säger Susanne och fortsätter:

– Assistenterna är helt bortglömda i det här med coronaviruset. De får inte ens ett värdigt munskydd att skydda sig och andra med. Jag vet assistenter som är rädda för att gå till jobbet.

Enligt en verksamhetschef på assistansbolaget följer man de riktlinjer som finns och de rekommenderar varken att hemtjänst- eller assistentpersonal ska ha munskydd.

– Vi följer precis de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen rekommenderar. Och de rekommenderar eller tvingar inte någon inom varken hemtjänsten eller de personliga assistans-bolagen att gå runt med munskydd. Något mer än så gör inte vi heller, säger verksamhetschefen.

Är munskydd något som har efterfrågats av personalen med anledning av covid-19?

– Bland vår personal är det ett fåtal som har frågat. Men vi säger ju inte att de inte får gå runt med munskydd. Självklart får alla göra egen bedömning, men som alla vet är det svårt att hitta godkända munskydd för att köpa in till verksamheten.

En av assistenterna från assistansbolaget som sköter om Susanne berättar att hon varken vill bli smittad själv eller smitta andra. Hon är rädd för att de personer hon träffar ska bära på smittan som hon sedan tar med hem till Susanne.

– Jag vill inte utsätta Susanne för något och man tänker mycket på vad som händer om man inte sköter det här och det är allvarligt. Jag vet inte om jag skulle klara av att ha på mitt samvete att jag smittar Susanne så att hon inte klarar det, säger assistenten som vill vara anonym.

För assisterna nekas munskydd av sin arbetsgivare, enligt assistenten. Men det tillbakavisar assistansbolaget.

– Det är aldrig någon som blivit nekad munskydd. Alla får givetvis bära munskydd i verksamheten, men problemet är att det inte går att köpa godkända munskydd. Men skulle någon hitta det så är det bara att köpa och vi ersätter det, säger verksamhetschefen.

Susanne Thornes vill inte tycka synd om sig själv eller att andra ska lida med henne. I stället vill hon informera om sin situation för att fler assistansbolag ska skydda sina anställda och rädda liv.

– Jag vill tala för assisternas skull och de som inte har någon stark röst. Det här är allvarligt. Bara till mig kommer flera olika assistenter som är överallt på en och samma dag. Det handlar om att man inte tar assisterna och hemtjänstens jobb på allvar. I mitt fall räcker det att en av de assistenter som jag har under en dag har coronaviruset. För jag får bara coronaviruset en gång.

Så smittar coronaviruset:

Covid-19 smittar i första hand genom så kallad droppsmitta. Det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser (dropparna når inte längre än någon meter i luften).

Viruset kan även överföras via förorenade ytor (indirekt kontaktsmitta). Man kan därför inte utesluta att smitta sker från föremål. Det är dock ännu inte klarlagt hur länge viruset kan överleva på ytor och föremål. 

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!