Bolivia-protest på Fristadstorget

Under lördagen hölls en protest mot vad som beskrivs som en statskupp i Bolivia. Talade gjorde bland annat Vänsterpartiets Maria Chergui.

Ett 30-tal demonstranter samlades under lördagen på Fristadstorget för att manifestera mot våldsamheterna i Bolivia.

Ett 30-tal demonstranter samlades under lördagen på Fristadstorget för att manifestera mot våldsamheterna i Bolivia.

Foto: Simon Uggla

Eskilstuna kommun2019-11-16 17:49

Ett 30-tal demonstranter samlades under den tidiga lördagseftermiddagen på Fristadstorget för att visa sitt stöd för Evo Morales som tidigare i veckan avgick som Bolivias president och sedan i tisdags befinner sig i landsflykt i Mexiko. Morales avgick efter påtryckningar från landets militär och flera bedömare, bland annat SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler, beskriver det som hänt som en statskupp.

Med flaggor, plakat och slagord riktade mot utmanaren i presidentvalet Carlos Mesa och protestledaren Luis Fernando Camacho uppmanade demonstranterna till fortsatt protest mot utvecklingen i landet. Bland talarna på Fristadstorget fanns Vänsterpartiets gruppledare i Eskilstuna, Maria Chergui. Även hon uppmanade till protester och kritiserade utrikesminister Ann Linde (S) för dennes uttalande i en intervju i TT där hon uttryckte sig positivt till att nyval nu ska hållas i landet.

– Det är fruktansvärda brott mot mänskligheten som pågår. Vi ser en högerextremism som bereder ut sig. Vänsterpartiet vill med anledningen av statskuppen uppmana regeringen att agera, sade hon bland annat.

Bland demonstranterna fanns även en kurdisk flagga och bland åskådarna stod Eskilstunabon Farhad Seidi som menade att han var där för att visa sin solidaritet.

– Vi kurder har kämpat mot liknande problem i många år och jag är här för att visa mitt stöd, säger han.

Som arrangör till demonstrationen stod den löst sammansatta gruppen Bolivia solidaritet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!