Gabriel Wikström var socialdemokratisk folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister i drygt två och ett halvt år innan han sommaren 2017 själv blev patient, sjukskrev sig med utmattningssyndrom och valde att lämna den politiska hetluften. I dag jobbar han med jämlik hälsa på Länsstyrelsen Stockholm och i veckan deltog han i en regional konferens kring psykisk hälsa i arbetslivet i Eskilstuna.
Wikström menar att begreppet psykisk ohälsa används slarvigt.
– Det omfattar allt från svår psykisk sjukdom till lättare former av depression och stressåkommor. Vi gör oss en otjänst med att klumpa ihop allt. Berättar man att man drabbats av psykisk ohälsa betraktar omgivningen en som psykiskt sjuk, vilket inte alls är samma sak. Vi riskerar att trivialisera allvarliga psykiska sjukdomar om vi inte är noggranna med begreppen. Framförallt bygger vi stigma.
– "Det är bra att någon vågar berätta och är öppen med symtomen", sa folk först till mig. Dagen efter var telefonen tyst. Alla tog avstånd. Psykisk ohälsa skrämmer. Men att bryta stigmat måste vara viktigast, därför har jag varit öppen med min ohälsa. Människor tänker "varför är jag så dålig?", "varför lyckas inte jag som alla andra?" Men psykisk ohälsa är i första hand ett samhällsproblem, orsakat av hur vi organiserat vårt samhälle. Sverige har mycket att lära här, av länder som kommit längre.
Bara tillsammans kan vi ändra på samhällsstrukturerna, enligt Gabriel Wikström, och vi måste börja med ojämlikheten, ojämställdheten och arbetslivet, där den sektor som ska se till att hålla svenskarna friska själv har högst sjukfrånvaro.
Under en hel dag möttes aktörer från kommun, region, högskola och näringsliv på Elite Stadshotellet kring den utmaning samhället står inför, inte minst om FN får rätt i att psykisk ohälsa blir största sjukvårdsbördan i världen 2030. Bland talarna fanns företagare, politiker och forskare.
Anna Johansson och Hanna Rosén är chefer över varsin avdelning på Volvo CE i Eskilstuna där de jobbar framgångsrikt med att skapa god arbetsmiljö och välmående team.
– Engagemang, trygghet, förtroende och transparens ger en hållbar framtid för individ, grupp och samhälle. Det är ju upp till oss att bygga den värld vi vill leva i.
Konferensen Inkludera mera är ett samarbete mellan Eskilstuna, Västerås, Mälardalens högskola, Region Sörmland, Region Västmanland samt ett antal regionala och lokala aktörer.