Demonstration mot bostadsförsäljningen

Cirka 150 personer samlades under torsdagen utanför stadshuset i Eskilstuna för att protestera mot majoritetens beslut om försäljning av 577 lägenheter.

Cirka 150 personer samlades vid lunchtid på torsdagen för att protestera mot beslutet att sälja 577 av Kommunfastigheters lägenheter.

Cirka 150 personer samlades vid lunchtid på torsdagen för att protestera mot beslutet att sälja 577 av Kommunfastigheters lägenheter.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna kommun2019-10-24 14:16

Den 8 oktober offentliggjorde Kommunfastigheter att bolaget  - enligt den politiska majoritetens direktiv - ska sälja 577 lägenheter, i Viptorp, Skogsängen och Torshälla. Hälften av realisationsvinsten ska gå till kommunen för välfärdsinvesteringar. Den andra hälften, cirka 300 miljoner kronor, stannar i bolaget och ska användas för nybyggnation och renoveringar. 

– Allmännyttan kommer fortsätta vara en stark kraft och försäljningen innebär att bolagets skuldsättning minskar, samtidigt som de får ekonomiska resurser att renovera befintligt bestånd samt bygga nytt, sade kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) när affären presenterades.

Hyresgästföreningen i Eskilstuna - som är kritisk till försäljningen - meddelade att man skulle demonstrera mot beslutet utanför stadshuset den 24 oktober, samma dag som politikerna i fullmäktige samlats för sammanträde.

Demonstrationen drog igång klockan tolv och uppslutningen på runt 150 personer gladde Nathalie Söderberg (V), som via gruppen "Eskilstuna är inte till salu", stod som arrangör tillsammans med Hyresgästföreningen.

– Det är fantastiskt att se att vi är så många som visar att vi är emot en försäljning av det vi som Eskilstunabor äger gemensamt.

Tomas Bergh, gruppchef på Hyresgästföreningen, betonade i sitt tal att det inte är hyresgästernas uppgift att sanera kommunens ekonomi.

– Vi är en opolitisk förening som står på hyresgästernas sida. Och vi tror inte att det är rätt väg att gå att sälja ut människors hem för att kommunen ska kunna finansiera konstgräsplaner och övervakningskameror. Sådant ska betalas med skattemedel, inte genom att stycka av det kommunala bostadsbolaget.

Bland de föreningar och organisationer som stod bakom demonstrationen återfanns även SSU Sörmland, vars ordförande

 Cornelius Julius Marsico uttryckte sin besvikelse på sitt moderparti (S).

– Det är en cynisk och deprimerande politik och att se den föras av mina partikamrater i Eskilstuna känns som ett slag i magen. Vi kan inte fortsätta att bygga ett samhälle där klyftorna växer.

Socialsekreteraren Ida Vesterberg, som tillsammans med en rad kollegor protesterat mot försäljningen i en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren, hörde också till talarna:

– Varje gång telefonen ringer på jobbet så hoppas vi att det inte är någon som behöver bostad. För det är vi socialsekreterare som får stå till svars för den skandalösa bostadspolitik som förs i Eskilstuna kommun.

Hyresgästföreningens gruppchef Tomas Bergh sade i sitt tal att det inte är hyresgästerna som ska betala för att sanera kommunens ekonomi.
Hyresgästföreningens gruppchef Tomas Bergh sade i sitt tal att det inte är hyresgästerna som ska betala för att sanera kommunens ekonomi.
Karta: Fristadstorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!