EK-reportern tilldelas fint journalistpris

Eskilstuna-Kurirens Robin Folkö tilldelas Svenska Carnegie Institutets journalistpris tillsammans med Mathias Ståhle.

Mathias Ståhle (till vänster) och Robin Folkö tilldelas Svenska Carnegie Institutets journalistpris för sin granskning åt Svenska Dagbladet.

Mathias Ståhle (till vänster) och Robin Folkö tilldelas Svenska Carnegie Institutets journalistpris för sin granskning åt Svenska Dagbladet.

Foto: Svenska Carnegie Institutet

Eskilstuna kommun2019-12-03 15:55

Varje år delar Svenska Carnegie Institutet ut pris till en journalist som gjort förtjänstfulla insatser i något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem.

2019 års pris delas ut till Eskilstuna-Kurirens reporter Robin Folkö för dennes gransking i Svenska Dagbladet av den svenska narkotikahandeln, som han skrev innan han började jobba på Eskilstuna-Kuriren. Han får priset ihop med SvD:s reporter Mathias Ståhle.

De får tillsammans dela på prissumman på 30 000 kronor med motiveringen "en djuplodande reportageserie om narkotikan och pengarna, med en klargörande inblick i narkotikans källor och transportvägar, hur den säljs och vart pengarna tar vägen, med särskilt fokus på närområdet kring Stockholms city".

– Det känns väldigt kul. Vi försökte ta avstamp i länderna i Sydamerika som tillverkar knarket, följde sedan knarkets väg till Sverige och tittade på det rent nationekonomiskt hur det påverkar samhället, säger Robin Folkö.

Artikelserien publicerades under tre dagar och var placerad i SvD:s näringslivsbilaga i stället för på de vanliga nyhetssidorna.

– Det var just för att vi försökte belysa de ekonomiska faktorerna med bland annat Bitcoinhandeln som är väldigt svår för myndigheterna att spåra.

Hur ska du fira?

– Det blir till att renovera huset och en kopp kaffe med frugan.

Även Mathias Ståhle har bakgrund på Eskilstuna-Kuriren med flera prisbelönta granskningar, bland annat om den svenska "Trollfabriken".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!