Engagerande fackeltåg för klimatet

Aktioner är planerade över hela världen på fredag. I Eskilstuna stöttas den globala klimatstrejken med fackeltåg och manifestation

Eskilstuna kommun 25 november 2019 18:10

Varje fredag sedan ett år står de på Fristadstorget för att visa sitt stöd för klimatkampen och för ungdomsrörelsen Fridays for Future. Denna vecka deltar Klimatklubben Eskilstuna i den globala klimatstrejk som initiativtagaren Greta Thunberg och hennes skolstrejkande anhängare utlyst.

Över tusen manifestationer planeras i världen. I Sverige samlas skolstrejkare och engagerade vuxna på minst 80 platser, och i Eskilstuna leds fackeltåget från Stadsbiblioteket och manifestationen på Fristadstorget av Klimatklubben Eskilstuna. Deltar gör även bland andra S:t Eskilgymnasiets FN-elevförening, Fairtrade Eskilstuna samt fyra politiska partier.

– Vi har skickat upprop till alla politiker i Stadshuset och hoppas att fler vill delta och berätta om sitt engagemang, säger Ilone Holm, Klimatklubbens ordförande, som gärna ser ett fullt torg på fredag kväll efter 16.

– Vid senaste globala klimatstrejken deltog ett 20-tal i Eskilstuna, 50 000 i Stockholm.

Detta blir den femte globala klimatstrejken, med krav på att de folkvalda makthavarna ska agera för att:
1. Hålla den globala temperaturökningen under 1.5 grader Celsius jämfört med förindustriella nivåer.
2. Följa Parisavtalet och säkerställa klimaträttvisa.
3. Lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns.

En rad städer i världen har valt att mobilisera stora manifestationer den 6 december, mitt under FN:s klimattoppmöte i Madrid. Däribland Stockholm (i Rinkeby), New York, Santiago och Madrid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa