Eskilstunabo frias för drograttfylleri

Eskilstunabon hade narkotika i fickan och körde bil påverkad. Men åtalet mot honom ogillas av tingsrätten.

Tingsrätten friar en man i 20-årsåldern som åtalats för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Tingsrätten friar en man i 20-årsåldern som åtalats för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna kommun2019-09-27 10:22

Det var i april som Eskilstunabon - en man i 20-årsåldern - blev stoppad av polisen när han körde hem från jobbet i sin bil. Han visiterades och polisen hittade två tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol i hans innerficka. Han fick åka med till akuten för blodprov som visade att det fanns rester av Tramadol i blodet. Han åtalades sedan för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Den åtalade har vidgått de faktiska omständigheterna och händelseförloppet men förnekat att han skulle haft något uppsåt. Han har uppgett att han inte håller på med droger. Att han hade Tramadol i blodet beror på att han fick en tablett mot värk av en okänd man han mötte dagen innan han körde bil. Och de två tabletterna han hade i fickan tillhörde inte honom. Hans storebror hade lånat jackan av någon och hade han vetat att det fanns Tramadol i jackan hade han inte använt den har han förklarat.

I den dom som tingsrätten nu meddelat frias mannen på båda åtalspunkterna. Rätten anser att det inte finns "någon omedelbar anledning att ifrågasätta" mannens detaljrika berättelse och att det är åklagarens uppgift att bevisa om den åtalade haft uppsåt till de påstådda brotten. 

Om åklagaren velat hade det funnits möjlighet att åberopa bevisning för att kasta mer ljus över vad som hänt, exempelvis genom vittnesmål från de poliser som stoppade mannen, eller bevisning om hur länge Tramadolrester kan spåras i blodet, skriver tingsrätten i domen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!