Eskilstunabo uppe med tuppen – mot sin vilja

En Eskilstunabo klagar på morgonpigg granntupp.

En morgonpigg tupp har skapat osämja mellan grannar i Eskilstuna. Tuppen på bilden är inte den som orsakat klagomålen.

En morgonpigg tupp har skapat osämja mellan grannar i Eskilstuna. Tuppen på bilden är inte den som orsakat klagomålen.

Foto: Vincent Yu/TT

Eskilstuna kommun2019-10-24 07:25

I klagomålet har den klagande berättat att grannen skaffat sju hönor och en tupp och att hönshuset är placerat vid tomtgränsen, cirka sex meter från dennes hus. Den klagande har uppgett att familjen, vars sovrum vetter mot fåglarna, väcks av tuppen på morgnarna och att galandet hörs i hela huset. Dessutom påstås tuppen gala så fort någon går förbi på vägen. 

Den som vill hålla höns eller andra fjäderfä inom detaljplanelagt område i Eskilstuna kommun måste ha tillstånd. Hur många fåglar som får hållas beror på fastighetens storlek och läge. "Inom detaljplanelagt område brukar miljökontoret inte ge tillstånd till tupp på grund av risken för störningar för dina grannar" informerar kommunen på sin hemsida.

Det aktuella bostadsområdet ligger visserligen ganska centralt, dock strax utanför det detaljplanelagda området och där krävs inget tillstånd. Icke desto mindre uppfattas alltså tuppens galande som störande. Enligt miljöbalken vilar det också på tuppägaren att planera och kontrollera så att "olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppstår".

Miljökontoret som fick in klagomålet i början av oktober hoppas att tvisten ska lösas utan ytterligare kommunal inblandning. Tuppägaren uppmanas att "undersöka klagomålet och utreda vilka åtgärder som eventuellt behöver göras" senast den 5 november.

Den klagande och tuppägaren har båda informerats om miljökontoret inte går vidare med ärendet om ingen hör av sig med nya klagomål inom tre månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!