– Elektronik är en möjliggörare för digitalisering, säger vd Mikael Joki.
– Vi stängde böckerna här i somras på 107 miljoner. Året innan omsatte vi 93. De tre senaste åren har vi ökat från 72 till 93 till 107 så det är ganska kraftiga kliv. Tidigare låg vi ganska stilla på 50 miljoner under en lång period, säger Mikael Joki.
– Det är en stolthet i att ha kommit över 100 miljoner kronor i omsättning.
Eskilstuna Elektronikpartner kommer att bygga ut fastigheten på Gustafsvägen 20 med 1 000 kvadratmeter.
– Min bedömning är att vi kommer att mer än dubbla vår produktionskapacitet. Det möjliggör även en möjlighet till fördubbling i omsättning, säger Mikael.
Eskilstuna Elektronikpartner har i dag cirka 50 anställda.
– Då vi kommer upp i nästa strategiska nivå kanske vi kommer att öka antalet medarbetare med 20 till så att vi blir cirka 70 personer inom några år.
Eskilstuna Elektronikpartner tillverkade från starten 1991 mest kretskort, men med tiden har företaget allt mer övergått till att tillverka mer avancerade komponenter med inbyggda elektroniksystem.
– Kretskort är 10 procent av det vi levererar. I dag är vi inte en ren legotillverkare av kretskort utan mer en tillverkare av systemkomponenter, säger Mikael.
Hela elektronikbranschen har under de senaste åren upplevt en kraftigt ökad tillväxt. En viktig orsak är att digitaliseringen har börjat få ett allt större genomslag.
– Generellt är behovet av elektronik större i och med digitaliseringen. Vi har jobbat med digitalisering sedan vi började tillverka kretskort för svensk industri. Grundkomponenten är att det finns en elektronikhårdvara som möjliggör digitalisering av signaler, sensorsystem och liknande, säger Mikael.
En annan orsak till elektronikbranschens uppgång är fordonsindustrins ökade fokus på elbilar.
– Elektroniken skapar förutsättningar för fordonsindustrins nästa generationsskifte, säger Mikael.
– Greta-effekten gör också att man börjar prata om omställning och nu händer det någonting. Jag tror att till och med Trump måste tänka om i de här frågorna som sätter igång starka globala köpkrafter.
EEPAB gör nu stora satsningar på olika projekt. Företaget har medverkat i Tillväxtverkets satsning Digitaliseringslyftet.
– Vi gjorde en genomlysning av företaget för att komma fram till vad vi ville göra härnäst. Bland annat kom vi fram till vi ville skapa en pappersfri fabrik. Vi är inte i mål ännu, även om vi har minskat andelen papper rejält, säger Mikael.
Han menar att medverkan i Digitaliseringslyftet även har påverkat företagets sätt att tänka affärsmässigt.
– Vi håller på att titta på nya tjänster som vi ska kunna sälja. Det är viktigt att bygga på paletten. Det blir mer och mer konsultförsäljning.
EEPAB har även startat projektet Digital tvilling inom projektet Den digitala stambanan som finansieras av Vinnova.
-Vi kommer at bygga upp en digital, virtuell fabrik som vi kommer att kunna köra parallellt med vår fysiska fabrik och läsa av produktionsstatus i realtid. Vi kommer att kunna testköra i den virtuellla världen för att se resultat ute i fabriken som är verklighetsbaserade.
– Vi kommer att bygga in mycket mer sensorteknik och lägga in artificiell intelligens i vår produktion så att den blir själkörande. Det är ett häftigt projekt!
Vårt parallellprojekt Digilean innebär att leanprinciper införlivas i digitaliseringsprocessen.
– Man får inte glömma bort grunderna i produktionsteknik nu när vi ställer om.
Eskilstuna Elektronikpartners moderbolag äger även låsföretaget Exma i Eskilstuna. Sedan två år tillbaka ingår även utvecklingsbolaget Addiva Elektronik i Västerås i gruppen.
– Nu har vi börjat bygga en koncern med elektronikrelaterade bolag. Vi ska kunna konstruera elektronik, producera elektronik och sedan ska vi ha någon produktägare som kan kanalisera ut produkter. Exma är ett typiskt sånt bolag som har väldigt mycket elektronik i sina produkter.
– Vi har hittat en otroligt bra kundbas nu med kunder från olika branscher. Vi har automotive som vi lever på sedan gammalt. Sedan har vi nya teknologier som energiteknik, medicinteknik och hälsoteknik. Vi levererar även flygande elektronik, sånt som sitter monterat på helikoptrar.
Under 2018 anställde Eskilstuna Elektronikpartner fyra nya utvecklingsingenjörer.
– Totalt har vi i dag närmare 25 utvecklingsingenjörer i koncernen.
Mikael Joki menar att man måste vara ödmjuk inför konjunkturutvecklingen.
– Konjunkturen kommer ju mycket väl att kunna dippa och då gäller det att ha is i magen och tro på framtiden för att fortsätta fullfölja den här utvecklingsplanen som vi har sjösatt nu.
Mikael Joki är ordförande i branschföreningen Svensk Elektronik som har 200 medlemsföretag.
– Där jobbar vi med elektronikens möjligheter att påverka samhällets uppbyggnad och möta de globala hållbarhetsmålen. Elen kan man faktiskt producera miljömässigt medan vissa andra saker som till exempel hydraulik är mer energikrävande.
– Elektronikbranschen är en av de branscher som har högst samhällsekonomisk påverkan. Varje jobb i elektronikbranschen skapar tre jobb till inom andra sektorer.
Mikael Joki sitter även i styrelsen för det strategiska innovationsprogrammet Smarta elektroniksystem.
– I det sammanhanget ansvarar jag för kompetensförsörjning till elektronikbranschen. Vi behöver fler ingenjörer. Inom elektronik och elektroteknik börjar det bli brist på ingenjörer. Vi jobbar hårt med kompetensförsörjning och att stimulera teknikintresse från tidig ålder.
Den 23 september besökte näringsminister Ibrahim Baylan EEPAB i Eskilstuna för att diskutera de utmaningar som företaget och den svenska elektronikindustrin står inför.
– Vår regering och riksdag har sett att elektronik är en möjliggörare för en massa teknologier. Elektroniken har äntligen positionerat sig i finrummet, säger Mikael Joki.