Eskilstunabor dömda för grovt narkotikabrott

Enligt tipset var det mycket "spring" kring en adress i Eskilstuna. Vid en husrannsakan fann polisen närmare ett kilo kokain.

Från förundersökningen: "Närbild på tallriken med den stora kakan med kokain, ca 440 gram."

Från förundersökningen: "Närbild på tallriken med den stora kakan med kokain, ca 440 gram."

Foto: Polisen

Eskilstuna kommun2019-09-30 15:45

Det var i mitten av mars i år som händelsen som nu har fått sitt rättsliga efterspel, ägde rum i en fastighet i Eskilstuna.

Två män, båda Eskilstunabor, döms för grovt narkotikabrott av Eskilstuna tingsrätt.

Den ene, en 25-åring, döms till fängelse i fem år.

Den andre mannen, i dag 16 år, men bara 15 år gammal då brottet ägde rum, döms till åtta månaders sluten ungdomsvård.

När det var rättegång i Eskilstuna tingsrätt nyligen, berättade en av poliserna som var med den aktuella dagen, att han hade som uppgift att arbeta mot narkotikaförsäljning. Polisen hade fått in tips om att det sprang många människor kring en aktuell adress i Eskilstuna. Tillsammans med en kollega ställde han upp sig i området för att spana. Det dröjde inte länge förrän en yngre kille kom ut från en entré som de bevakade. Poliserna tyckte han verkade intressant, men killen började springa. Killen, 15-åringen, verkade nervös och sa att han hade hasch på sig. När poliserna visiterade honom hittade de ett större paket i en genomskinlig förpackning. Killen hade pratat om hasch, men poliserna tyckte mer att det talade för kokain.

Strax efteråt kom två andra män gående mot huset. När en av poliserna identifierade sig, svalnade männens intresse för huset. Också männen, en av dem den nu dömde 25-åringen,  uppträdde nervöst, berättade polisen under rättegången.

Männen greps, husnycklar och "taggar" för att ta sig in i huset kontrollerades och det blev en husrannsakan i den lägenhet där 25-åringen var skriven. Narkotikan låg helt öppet i vardagsrummet. Tillsammans med den narkotika som man hittat i 15-åringens ficka uppgick mängden till 988,5 gram kokain –  alltså närmare ett kilo kokain.

Enligt åklagaren hade 25-åringen och 15-åringen förvärvat all narkotikan tillsammans i syfte att sälja den vidare. 15-åringen hade haft en påse med 197 gram kokain i fickan. Vid husrannsakan i 25-åringens lägenhet fanns flera påsar med kokain och ett större parti kokain. I lägenheten, på ett fönsterbräde, låg 6 000 kronor i kontanter.

Under rättegången tog 15-åringen på sig hela ansvaret och sa att 25-åringen som han är släkt med, inte varit involverad alls. Det var en vän som hade köpt kokainet och han hade fått i uppgift att fixa i ordning den till kunder.

Tingsrätten trodde varken på tonåringens eller 25-åringens förklaringar. Därför dömdes de för att ha agerat tillsammans och i samförstånd.

När polisen gjorde en husrannsakan i lägenheten, fanns det flera påsar med kokain som låg helt öppet i vardagsrummet.
När polisen gjorde en husrannsakan i lägenheten, fanns det flera påsar med kokain som låg helt öppet i vardagsrummet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!