Fängelse för mordet på Östermalm

Det blev livstids fängelse och 18 års fängelse för två av de män som åtalats för att ha dödat en 29-årig man på Galéengatan.

Det var tillfälligheter som gjorde att två av de misstänkta greps i ett bostadsområde i Krylbo förra året. Då misstänkta som cykeltjuvar. I själva verket visade det sig att de var efterlysta misstänkta för mord i Eskilstuna.

Det var tillfälligheter som gjorde att två av de misstänkta greps i ett bostadsområde i Krylbo förra året. Då misstänkta som cykeltjuvar. I själva verket visade det sig att de var efterlysta misstänkta för mord i Eskilstuna.

Foto: Niklas Hagman/frilans

Eskilstuna kommun2019-09-27 11:43

Alla fyra män som åtalats för att ha varit inblandade i mordet på en 29-årig man på Galéengatan i Eskilstuna i oktober förra året, döms av Eskilstuna tingsrätt.

Två män döms för mord, en döms för skyddande av brottsling och en för vapenbrott och brott mot knivlagen.

Strängaste straffet får en nu 28-årig man som döms till fängelse på livstid för mord, narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Den man som hunnit fylla 27 år under rättsprocessens gång, döms till 18 års fängelse för mord.

En åtalad 36-åring (nu 37 år) döms till skyddstillsyn för skyddande av brottsling, grovt brott. Men han frias för brottet  medhjälp till mord som han också hade åtalats för.

Den fjärde åtalade mannen, en 51-åring, döms till fängelse i ett år och sex månader för ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och vapenbrott.

Det var den 15 oktober förra året som en 29-årig man sköts till döds på Galéengatan på Östermalm i Eskilstuna.

Han utsattes för ett kraftigt övervåld och befann sig i underläge, sa åklagare Immanuel Winbergh när det var slutpläderingar i mordrättegången i Eskilstuna tingsrätt. Åklagaren yrkade därefter på livstids fängelse för de två huvudåtalade.

Tingsrätten skriver i domen att 27-åringen och 28-åringen har visat stor hänsynslöshet vid mordet som förövats genom ett mycket kraftigt övervåld av två personer mot en. 29-åringen har försökt att resa sig, men angripits på nytt. ”Det har inte framkommit annat än att han varit helt försvarslös mot angreppet. Stickskador på 29-åringens arm och hand antyder fruktlösa försök att värja sig. Det är uppenbart att han måste ha känt stark dödsångest”, skriver tingsrätten bland annat.

29-åringens mamma uttryckte samma känslor när rättegången avslutades för fyra veckor sedan. Rättens ordförande gav ordet till de anhöriga och med klar och fast stämma tog hon till orda och berättade hur nära de stått varandra i familjen. Hon berättade om sorgen, hur älskad han var och att de nu berövats en gemensam framtid.

– Vartenda hugg i ryggen, vartenda blykorn, det sitter i oss alla. Jag förstår inte hur vi ska komma upp ur det här bottenlösa hålet, sa hon.

Det var tillfälligheter som gjorde att de huvudmisstänkta kunde gripas så fort. När polisen i Dalarna en dag åkte till ett bostadsområde i Krylbo för att kontrollera två misstänkta cykeltjuvar visade det sig att männen var eftersökta av polisen i Sörmland, misstänkta för mord.

Eskilstuna tingsrätt har nu meddelat dom  när det gäller mordet på Galéengatan på Östermalm i Eskilstuna förra året.
Eskilstuna tingsrätt har nu meddelat dom när det gäller mordet på Galéengatan på Östermalm i Eskilstuna förra året.
Karta: Mordplatsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!