Har ni möjligen hört det förut, att Alvägens förskola tävlar framgångsrikt i matsammanhang? Javisst, så sent som i höstas korades kockarna Anna Magdic och Jonna Rantanen till "Årets förskolekockar" av White Guide. Och deras och hela förskolepersonalens framgångsarbete med mat, måltidspedagogik och Grön Flagg fortsätter.
Den här gången har Alvägens matglädje tagit dem till semifinal i Arla Guldko 2020. Tävlingskategorin Bästa Matglädjeförskola har varit öppen för alla typer av förskolor som jobbar för att ge barnen en matglad och hållbar start i livet, och som tar vara på barnens nyfikenhet och låter kocken bli en av pedagogerna.
– Vi tycker ju själva att vi skapar en bra måltidsmiljö, en helhet, med barnen i centrum. Det här var ett bra tillfälle att få bevis för att vi verkligen gör det vi påstått ända sedan starten i april -17, konstaterar Anna Magdic och Jonna Rantanen.
Sara Nilsson (själv nominerad till årets gastronomiska rektor i höstas) gläds åt sina kockars sätt att vara med i verksamheten och leka fram matlust hos barnen. Hon pekar mot matsalsfönstren som nu är fyllda av mungbönor i blöta plastfickor, efter morgonens smaka-dofta-känn-sittning under ledning av såväl pedagoger som kockar. Nya kretslopp har skapats.
– För bara några veckor sedan såg här ut som en djungel, när de frön kockarna och barnen sparat från frukostmackorna vuxit upp till stora tomat- och paprikaplantor. Det leks med smaker, texturer och språk, vilket gör att såväl ordförråd som kunskaper ökar när barnen får titta, smaka, lukta och leka med nya matvaror. I stället för att en grönsak upplevs som "äcklig" kanske den egentligen smakar "hårt".
Den omfattande tävlingsansökan fylldes i av förskolans personal gemensamt.
– Det är så vi jobbar; strukturerat, hållbart genomtänkt, långsiktigt och alla yrkesgrupper tillsammans. Du anar inte hur roligt vi har, ler Anna Magdic och låter ana att hon tror det finns en rätt god chans att förskolan kammar hem ett nytt pris i vår.
Årets tävlingskategorier i Arla Guldko är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft och Årets Guldstjärna. Sammanlagt 20 semifinalister i de två första kategorierna är nu utsedda av en jury. Tre finalister per kategori går vidare till final och vinnarna koras under en stor gala den 4 maj i Stockholm. Vinsten består av guldko-statyetten, ett diplom och ett utbildningsstipendium