Fortifikationsverket nyanställer i Eskilstuna

Fortifikationsverket planerar att rekrytera 35 nya medarbetare till huvudkontoret. Orsaken är den militära upprustningen.

Per-Olof Stålesjö, HR- och kommunikationschef Fortifikationsverket.

Per-Olof Stålesjö, HR- och kommunikationschef Fortifikationsverket.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna kommun2019-10-16 09:28

Det statliga Fortifikationsverket äger och förvaltar Försvarets fastigheter. Per-Olof Stålesjö, HR- och kommunikationsdirektör på Fortifikationsverket, konstaterar att Sverige påverkas av förändringar i omvärlden. 

– Det är inga trevliga trender vi ser med ökad militär upprustning och ökad osäkerhet. Det gör i sin tur att politiken har satt fokus på att bygga upp Försvarsmakten igen. Det påverkar oss direkt genom att vi äger och förvaltar i stort sett alla Försvarsmaktens fastigheter.

Fortifikationsverket håller till exempel på att bygga en helt ny garnison på Gotland. 

– Vi ser fler exempel där det behöver byggas nya garnisoner och moderniseras i det gamla beståndet för att stötta vår största hyresgäst i deras verksamhet. Vi måste rampa upp med allt från förvaltare, drifttekniker, fastighetsingenjörer till miljösamordnare och säkerhetssamordnare ute i regionerna. På huvudkontoret behövs det folk för att klara projektledning och utvecklingsfrågor, men också för att kunna växa staber och stödfunktioner. 

Fortifikationsverkets fastighetsbestånd har en bruttoarea på 3,3 miljoner kvadratmeter. 

– Om de satsningar som Försvarsberedningen föreslår blir av så kanske vi pratar om ytterligare en miljon kvadratmeter bruttoarea under en tioårsperiod. 

Fortifikationsverket har totalt cirka 650 medarbetare, varav ungefär 150 jobbar på huvudkontoret i Eskilstuna. 

– Jag skulle bedöma att vi kommer att vara 800 totalt sett i slutet på nästa år. Så ungefär 150 upp under ett och ett halvt år, säger Per-Olof Stålesjö. 

– Utav tillväxten tror jag att ungefär 30-35 befattningar kommer att landa ner i huvudkontoret i Eskilstuna så att någonstans 180-185 personer kommer att jobba här i slutet på nästa år. 

Per-Olof Stålesjö tycker att det går bra att rekrytera personal till huvudkontoret i Eskilstuna. 

– Jag upplever Eskilstuna som en expansiv ort. Det finns högskola här, det finns bra möjligheter med pendling och det finns bra möjlighet till inflyttning.  Jag har konstaterat att vi har väldigt goda kandidater som söker jobb. De söker från alla möjliga områden runt omkring i regionen och inte minst från Stockholm. Många är också beredda att ta en pendling eller att på sikt ta en geografisk flytt. 

Lokalerna i Fortifikationsverkets huvudkontor på Kungsgatan 43 i Eskilstuna har nyligen renoverats. Renoveringen har bland annat inneburit att man gått från kontorsceller till aktivitetsbaserade arbetsplatser. 

– På morgonen när man kommer tar man en arbetsplats man tycker att man vill ha. Antingen i ett öppet landskap eller i ett fokusrum om man behöver sitta fokuserad med någon specifik uppgift. Allt arbetsmaterial och personligt material lägger man in i ett privat skåp när man lämnar på eftermiddagen. Det passar oss eftersom många på huvudkontoret ofta befinner sig på resande fot. Man sitter inte här fem dagar i veckan utan man är ute i regionerna, säger Per-Olof Stålesjö. 

Han menar att det finns flera fördelar med att jobba på Fortifikationsverket.

– Vi är inne i en mycket expansiv fas som kan leda till intressanta utvecklingsmöjligheter och karriärvägar internt i myndigheten. Sedan är vi duktiga på att låta våra medarbetare ha en bra balans mellan arbete och fritid. Har man till exempel små barn ska man kunna hantera barnen och ändå vara en bra medarbetare på Fortifikationsverket.

Fortifikationsverket

Statlig myndighet som äger och förvaltar Försvarets fastigheter. Fortifikationsverket äger bland annat 5 000 försvarsanläggningar, nio flygfält och 350 mil egen väg. Myndigheten har 650 anställda, varav 150 på huvudkontoret i Eskilstuna. Generaldirektör är Maria Bredberg Pettersson. 

Karta: Kungsgatan 43
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!