Friskola får nej för etablering i Eskilstuna

Friskolekoncernen Lärande i Sveriges ansökan om att starta ett industritekniskt program på Realgymnasiet avslås av Skolinspektionen.

Friskolekoncernen Lärande i Sverige får nej av Skolinspektionen för sin ansökan om att starta ett industritekniskt program på Realgymnasiet.

Friskolekoncernen Lärande i Sverige får nej av Skolinspektionen för sin ansökan om att starta ett industritekniskt program på Realgymnasiet.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2019-09-24 15:48

Friskoleföretagets har haft för avsikt att utöka Realgymnasiets utbud med ett industritekniskt program med inriktning produkt och maskinteknik. Tanken var att skapa en lärlingsutbildning i samarbete med olika partners som fullt utbyggd skulle ha 15 platser i respektive årskurs.

Eskilstuna kommun ansåg som remissinstans att klartecken kunde ges. Men Skolinspektionen, som fattar det formella beslutet, är av en annan uppfattning. Orsaken är att skolan inte kan redovisa en realistisk budget.

Den intresseundersökning som skolkoncernen lät Novus utföra bland 100 slumpvis utvalda ungdomar födda 2004 visade enligt Lärande för Sverige, att 114 elever sagt att det är mycket, eller ganska troligt att de skulle välja det industritekniska programmet. Men Skolinspektionen menar att frågeställningen i undersökningen är alltför generell och inte visar att det finns ett riktat intresse mot den planerade utbildningen. Endast tre av de som deltog i undersökningen svarade "mycket troligt" på frågan. Enligt Skolinspektionen är det därför inte klarlagt att skolan kommer att få tillräckligt många elever för att verksamheten ska kunna bedrivas "stabilt och kontinuerligt". Detta innebär i sin tur att budgeten som lagts inte är tillräcklig. Eftersom Skolinspektionen dömt ut skolans ekonomiska förutsättningar har myndigheten inte prövat frågan om en ny etablering skulle innebära negativa följder för skolväsendet som anordnas av Eskilstuna kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!