Hällde ner bensin i ventilationen - tände på

Den eller de som misstänks ha anlagt branden i förrådshotellet i Eskilstuna, tände eld via en ventilationstrumma på taket.

De misstänkta mordbrännarna gick upp på taket för att starta branden i förrådshotellet, säger Lars Franzell på polisens enhet för grova brott.

De misstänkta mordbrännarna gick upp på taket för att starta branden i förrådshotellet, säger Lars Franzell på polisens enhet för grova brott.

Foto: Simon Allingård/arkivbild

Eskilstuna kommun2019-12-04 15:26

– Det har pratats mycket om att det ska ha funnits flera brandhärdar när förrådshotellet på Langsgatan brann. Så kan det vara. Men sannolikt har ingen varit inne i fastigheten. De här fulingarna har gått upp på taket, monterat bort en ventil för ventilationen och fått ner brandfarlig vätska rakt ner i lokalerna. Sedan har de fått eld på den och därefter smällde det.

Det säger Lars Franzell, chef på polisens avdelning för grova brott.

Det var strax före midnatt på måndagskvällen som det brann intensivt i förrådshotellet på Langsgatan 3 i Eskilstuna. Det finns 256 förråd, varav 180 är uthyrda, på den 1 277 kvadratmeter stora ytan.

Redan tidigt sa Lars Franzell att det fanns tecken som tydde på att branden var anlagd. 

Efter att ha pratat med de tekniker som har undersökt brandplatsen, har misstankarna om en anlagd brand, stärkts kraftigt. Däremot har teknikerna inte kunnat se att det finns spår efter några gärningsmän på dörrar,  fönster eller inne i lokalerna. Tvärtom. De tycks ha anlagt branden via taket genom att montera bort delar av en ventilationstrumma och därifrån hälla ner brandfarlig vätska rakt ner bland förråden –  för att sedan tända på.

– Sedan smällde det och det lär ha blivit en rejäl explosion, säger Lars Franzell.

Det ska också ha funnits en kraftig lukt av bensin på taket och vid branden.

Lars Franzell har jobbat länge som polis, men kan inte minnas att en mordbrand har börjat på det här sättet tidigare.

Karta: 24Storage - Hyra förråd Eskilstuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!