Här vaccineras Eskilstunabor på löpande band

Redan före öppningsdags ringlade kön lång utanför den tillfälliga vaccinationslokalen på Sveaplan i Eskilstuna.

Eskilstuna kommun 19 november 2019 15:38

På tisdagen startade drop in-vaccinationerna mot årets influensa på vårdcentraler runt om i Sörmland. Vaccinationen är kostnadsfri för alla födda 1954 eller tidigare samt för vissa riskgrupper.

I Eskilstuna fungerar Sveaplan som gemensamt vaccinationsnav för flera vårdcentraler. En större lokal, som senast inhyste en klädbutik, välkomnar nu patienter från Tunafors, City, Fröslunda och Torshälla vårdcentraler.

– Det har varit full fart. Flera hundra personer har besökt oss redan men det går ändå ganska fort i kön, säger Sanna Pedersen, medicinsk sekreterare vid Torshälla vårdcentral som för dagen tar emot och delar ut formulär att fylla i till hugade vaccinationsspekulanter på Sveaplan.

– Eftersom det var så mycket folk på plats tidigt på förmiddagen öppnade vi redan före utsatt tid, fortsätter hon.

På Sveaplan fanns under tisdagen åtta vaccinationsstationer där Eskilstunabor fick sprutor på löpande band. 

Näshultabon Hans Olofsson hade stått i kö i ungefär en halvtimme innan det var hans tur. Han vaccinerar sig varje år mot säsongsinfluensan och hoppas slippa bli sjuk även i år. 

– Hittills har jag klarat mig, säger han.

Han tas emot av sjuksköterskan Tammy Maffet som till vardags arbetar på vårdcentralen i Fröslunda. Hon hade 100 doser vaccin på sitt bord när hon startade på tisdagsförmiddagen men vid lunchtid var det bara ett fåtal kvar.

– Men det kommer fler. Vi i personalen byter också av varandra så snart kommer ett nytt gäng, säger hon.

Hans Olofsson hinner knappt kavla upp skjortärmen innan vaccineringen är överstökad för hans del.

– Va, är det redan klart. Jag kände inte ens av sticket, säger han.

Siv Jonsson har åkt färdtjänstbuss från Torshälla in till Eskilstuna för att få sitt vaccin. Hon tillhör en av riskgrupperna som rekommenderas att ta en vaccinationsspruta.

– Jag måste vaccinera mig. För mig är det okej att ta sig hit. Direkt när jag kom var det kö även utanför. Då gick jag härifrån, men nu när jag kom tillbaka kunde jag gå rätt in och börja köa härinne, säger hon.

Drop in-vaccineringarna på Sveaplan pågår även under onsdagen och torsdagen den här veckan. Nästa vecka och veckan därpå är det öppet tisdag och torsdag.

Enligt Folkhälsomyndigheten har hittills endast sporadiska fall av influensa rapporterats i Sverige och den riktiga influensasäsongen väntas starta först senare. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa