Hårdare krav inför uppkörning – nya regler

Från den 1 mars måste alla som ska ta körkort klara av teorin innan de får göra körprovet. Ska ge säkrare förare och korta köerna.

– Det här gör att förarprövarna får en tryggare arbetsmiljö i och med att eleverna måste vara teoretiskt förberedda innan de kan göra en uppkörning, säger Joachim Hallberg, trafiklärare på Axelssons.

– Det här gör att förarprövarna får en tryggare arbetsmiljö i och med att eleverna måste vara teoretiskt förberedda innan de kan göra en uppkörning, säger Joachim Hallberg, trafiklärare på Axelssons.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2020-02-25 10:44

– De nya reglerna är bra, både för elev och för förarprövare på Trafikverket. Varför ska man göra ett förarprov om man inte har kunskaperna? Det här ställer större fokus på teorin, nu är det snarare tvärtom, menar Joachim Hallberg, trafiklärare på Axelssons trafikskola i Eskilstuna, och fortsätter:

– Eleverna fokuserar i dag mer på att de ska klara sitt förarprov och slarvar lite med teorin på vägen.

De nya reglerna blir nästintill en återgång till hur det var förr i tiden då man var tvungen att klara teorin innan man fick göra förarprovet.

– Det här gör att förarprövarna får en tryggare arbetsmiljö i och med att eleverna måste vara teoretiskt förberedda innan de kan göra en uppkörning, säger Joachim Hallberg och avslutar:

– Vi trodde att det skulle bli lite tjurrusning hit inför de nya reglerna, att folk ville ta körkort innan den 1 mars, men det har inte varit någon större förändring alls.

Johan Krekola är en av trafiklärarna på Krekolas trafikskola i Eskilstuna. Merparten av hans egna elever tränar inför att ta mc-kort.

– De nya reglerna gäller på alla behörigheter. På mc har det alltid varit teori först innan man har kunnat boka en uppkörning. Nu blir det samma regler för mc som för b-behörighet, det är positivt tycker jag. Skillnaden är att på mc har man ett år på sig att klara uppkörning, efter att man har klarat teoriprovet. På så vis blir det mycket bättre planeringsmässigt för de som ska ta mc-kort, säger Johan Krekola.

De nya reglerna dubblar tiden från att man klarat teorin till att man måste ha klarat förarprovet, utan att skriva om teorin. I dag får det gå max två månader mellan teori och uppkörning, från den 1 mars blir det fyra månader, för b-körkort. Misslyckas man med sitt teoriprov måste man boka om körprovet om man har ett sådant inbokat, senast 24 timmar innan, annars tvingas man betala avgiften för provet, utan att få fullgöra det.

– Jag tycker att det är bra med en tidsbegränsning mellan teori och praktik. I dag är det två månader och kan under vissa perioder på året bli stressigt att få tag i en tid för ett andra prov om man skulle misslyckas. Så fyra månader blir bättre, menar Johan Krekola och fortsätter:

– I dag chansar en hel del på teorin men klarar uppkörningen. Då måste de skriva igen och det skapar köer. Efter den 1 mars är jag säker på att fler förbereder sig inför teorin och det kommer att skapa mindre kö och färre omprov. Vi märker här hos oss att de som klarar teorin har mycket större chans att klara körprovet sen.

Av de som tog körkort för personbil 2019 och som först fick sitt kunskapsprov godkänt och därefter gjorde körprovet, fick 53 procent godkänt på körprovet. För de som gjorde körprov efter ett underkänt kunskapsprov var motsvarande siffra endast 29 procent.

I dag kostar ett förarprov 800 kronor och ett kunskapsprov 325 kronor. De som utför kunskapsprovet ska från den 1 mars lämna försäkran om att de inte använder otillåtna medel eller på annat sätt fuskar. Detta ska ge möjlighet att bättre kunna straffa de som fuskar. Straffsatsen för osann försäkran är böter eller fängelse. På så sätt hoppas man kunna förebygga fusk också.

– Vi har förstått att det fuskas väldigt mycket. Tidigare har man inte haft större befogenheter än att avfärda personen. Nu blir folk nog mer rädda att försöka sig på att fuska när det kan leda till böter eller fängelse, avslutar Johan Krekola.

Fakta prov under 2019

58 procent av de som skrev kunskapsprovet i Eskilstuna klarade det första gången. 65 procent i snitt i Sverige.

Under 2019 skrevs det totalt 10 056 kunskapsprov i Eskilstuna. 36 procent av dessa var godkända. 43 procent i snitt i Sverige.

59 procent av de som gjorde förarprovet i Eskilstuna klarade det på första försöket. 54 procent i snitt i Sverige.

Under 2019 gjordes det totalt 9 721 förarprov i Eskilstuna. 50 procent klarade av förarprovet. 45 procent i snitt i Sverige.

Fakta: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!