Hovslagaren Magnus Smederöd i Sundbyholm är först i Sverige med att använda ett digitalt verktyg för att analysera hur hästens hovar rör sig. Den detaljerade analysen hjälper honom att sko hästar så att de kan prestera bättre och löper mindre risk för att drabbas av skador.
– En bra balanserad hov ger en starkare och hållbarare häst, säger Magnus Smederöd.
– Det är väldigt intressant att kunna se hur hästen rör sig, till exempel hur den belastar en skada. Vi kan påverka både negativt och positivt, exempelvis genom hur vi skor, men även genom hur hästarna rids och hur de musklas.
Magnus Smederöd är en av Sveriges mest meriterade hovslagare. Han har under två års tid varit delaktig i utvecklingen av gånganalysverktyget Black som nu säljs av det nederländska företaget Werkman Hoofcare. Magnus ingår även i ett team bestående av fem hovslagare i Europa som tillsammans med företaget fortlöpande utvärderar och vidareutvecklar verktyget.
Werkman Black gör det möjligt att visualisera rörelser som är så snabba att ögat inte kan se dem. Sensorer placeras på hästens framhovar.
– Vi behöver 20 steg i skritt och 20 steg i trav på ett hårt underlag. Hästen behöver en liten raksträcka i en löpargång eller på en asfaltsväg där man kan analysera den. Det tar några minuter att analysera en häst. I framtiden kommer det även att finnas möjlighet att mäta av hästar på ett mjukt underlag och alla fyra hovar, säger Magnus.
Sensorerna registrerar rörelserna i millisekunder. Uppgifterna skickas från sensorerna till en bärbar dator där de omvandlas till översikter som är lätta att tolka, till exempel i form av siffror eller 3D-animationer.
– Det här är ett komplement. Vi ska fortsätta använda våra sinnen och våra ögon. De här sensorerna läser av såna saker som ögat inte kan se och sätter en siffra på det, säger Magnus.
– Jag kan ju påverka dem nedre delarna av benet, alltså från knän och nedåt. Där handlar det väldigt mycket om att ge hästen en stark hov att stå på. Det är som att bygga en pyramid. Den måste vara stark i botten för att klara av den vikt hästen har.
Genom att göra kontinuerliga analyser kan man upptäcka avvikelser i ett tidigt skede vilket möjliggör förebyggande åtgärder. Genom att göra flera mätningar på samma häst kan även följa hur den återhämtar sig efter en skada. Analysen kan också användas för att följa hur hästens prestationsförmåga utvecklas så att man kan använda sig av optimala träningsmetoder.
– Hästbranschen är ju ganska stor och omsätter ganska mycket pengar. Man gör allt man kan för att hästarna ska vara så hela, pigga och fräscha som möjligt.
För hästägare kan analysen innebära att de sparar kostnader för veterinärinsatser och långa återhämtningsperioder under vilka hästen inte kan användas.
– Det inbringar mer jobb för mig, vilket inte enbart är positivt eftersom jag inte kan jobba hur mycket som helst. Det ger också en trygghet för mina kunder om vi har en journal över dem så att vi vet hur de rör sig och kan skapa en så bra norm som möjligt för varje individuell häst. Sedan använder jag det på kliniken där jag jobbar i Kvicksund och mäter en hel del hästar där. Men den stora delen med de här sensorerna är faktiskt att jag kan utbilda mig själv och utbilda andra hovslagare så att vi kan få en större förståelse för hästens rörelser, säger Magnus Smederöd.