JÀtteenkÀt om vad unga tycker och gör

1 600 högstadieelever kommer inom de nÀrmaste veckorna fÄ svara pÄ frÄgor om hur det Àr att vara ung i Eskilstuna.

1600 elever pÄ högstadiet i Eskilstuna ska svara pÄ frÄgor om hur det Àr att vara ung i dag.

1600 elever pÄ högstadiet i Eskilstuna ska svara pÄ frÄgor om hur det Àr att vara ung i dag.

Foto: Helena Landstedt/TT

Eskilstuna kommun2019-11-25 14:24

Undersökningen ingÄr i det nationella forskningsprojektet Ung livsstil som pÄgÄtt sedan 1984. Eskilstuna kommun har deltagit tvÄ gÄnger tidigare, 1985 och 1993, vilket gör att man kan se förÀndringar över tid.

De nÀrmaste veckorna kommer 1 600 elever i utvalda klasser pÄ högstadiet att svara pÄ enkÀten som innehÄller 55 frÄgor. Det handlar bland annat om hur de mÄr, vilka vuxna de har förtroende för, vad de tycker om utbudet av kultur- och fritidsaktiviteter och vad de faktiskt gör pÄ fritiden.

– Svaren gör att vi fĂ„r veta vad Eskilstunas ungdomar efterfrĂ„gar och vill att vi ska satsa pĂ„ nĂ€r det gĂ€ller fritid, kultur och idrott, sĂ€ger Elin Karlberg, utvecklare pĂ„ Ung fritid och mötesplatser och samordnare av undersökningen.

I enkÀten, dÀr svaren Àr anonymiserade, finns Àven frÄgor om kön, etnicitet, familjesituation och bostadsort. Avsikten Àr att fÄ reda pÄ hur den typen av faktorer pÄverkar val av fritidssysselsÀttning men ocksÄ upplevelsen av trygghet.

– Vi ser svaren som ett stöd i hur vi ska prioritera och satsa i befintliga verksamheter, men ocksĂ„ om nĂ„got saknas. Vi i verksamheterna kommer att se ungdomarnas behov och Ă€ven kunna föra vidare till beslutsfattare vilka behov som finns, sĂ€ger Elin Karlberg.

Genom enkÀten fÄr ungdomarna ocksÄ en möjlighet att pÄverka det framtida utbudet av aktiviteter. Förutom att berÀtta vad de faktiskt gör pÄ fritiden finns ocksÄ frÄgor om vad de skulle vilja göra. Ungdomarna ges ocksÄ tillfÀlle att förklara varför de inte deltar i vissa aktiviteter.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!