Johan utbildar stjärnor till nytt tv-program

I somras fick trafikskolechef Johan Krekola ett oväntat uppdrag – att utbilda speedwaygiganten Tony Rickardsson i att häva sladd.

Inför programledarrollen i Top Gear Sverige skulle Adam Alsing och Tony Rickardsson testa på att få och häva sladd. Uppdraget att hålla i utbildningen gick till Krekolas trafikskola. Med speedwaylegendaren bakom ratten blev det tuffa tag. "Man kan ju fråga sig vem som lärde vem", säger trafikskolechef Johan Krekola med ett skratt.

Inför programledarrollen i Top Gear Sverige skulle Adam Alsing och Tony Rickardsson testa på att få och häva sladd. Uppdraget att hålla i utbildningen gick till Krekolas trafikskola. Med speedwaylegendaren bakom ratten blev det tuffa tag. "Man kan ju fråga sig vem som lärde vem", säger trafikskolechef Johan Krekola med ett skratt.

Foto: Privat

Eskilstuna kommun2019-10-05 19:47

När det brittiska motor- och underhållningsprogrammet Top gear kommer till Sverige är det speedwaystjärnan Tony Rickardsson, programledaren Adam Alsing och artisten Markoolio som axlar programledarrollen. Trots att den förstnämnde är en gigant i motorsportsammanhang var det vissa moment och färdigheter som skulle checkas av för trion innan inspelningen kunde dra igång. I detta skede kom Johan Krekola på Krekolas trafikskola i Eskilstuna in i bilden.

– Jag blev kontaktad av Johan Heggblad som är the big boss här ute på GTR Motorpark i Gröndal. Han känner allt och alla och hade i sin tur kontaktats av teamet bakom Top gear Sverige, säger trafikskolechefen.

Johan Krekola gillar utmaningar och tackade ja direkt, utan att veta vilka programledare han skulle träffa. Svaret kom i slutet av augusti när en Tesla gled in på Gröndal. Ur klev Tony Rickardsson. Även Adam Alsing slöt upp medan Marko "Markoolio" Lehtosalo fått förhinder. På dagens program stod träning i färdigheten att köra bil och samtidigt ha kontakt med en kamera, banvett på racingbana, möjligheten att testa på bilar med rejäla hästkrafter samt att få sladd och häva sladd. Uppdraget att hålla i det sistnämnda momentet tillföll alltså Johan Krekola. I vanliga fall ingår det i hans arbete att genomföra riskutbildningar, det som i folkmun kallas för halkbana, på just GTR Motorpark. Då är målsättningen att ge eleven en aha-upplevelse för att undvika att försätta sig i situationen att få sladd. Körskolebilen, vars bakre däck är försedda med en plastring för att simulera halka, som används är densamma som programledarna utbildades i. Där slutar likheterna. När det sladdades inför Top gear Sverige var det betydligt tuffare tag som gällde. Speciellt med Tony Rickardsson vid ratten.

– Han är en legend. Jag frågade med lite ironi i rösten om han ville att jag skulle visa, men det var ju inget snack. Det tog inte mer än ett varv så hade han känt in sig. Det gick fortare och fortare och jag skulle vilja påstå att bilen aldrig någonsin har gått så fort på den här banan.

Johan Krekola skrattar och tillstår att det var extra kul att åka med honom.

– Det var spännande att sitta med när han med full kontroll sladdade sig igenom kurvorna. Men kan ju fråga sig vem som lärde vem! 

Rickardssons färdigheter kom förstås inte som en överraskning för någon.

– Det visste ju produktionsbolaget också, men det var en checklista som man skulle ta sig igenom. 

Även Adam Alsing imponerade.

– Han körde också på bra och var duktig, men det snurrade ju runt mer än det gjorde för Tony Rickardsson.

Sedan begav sig programledarna ut på några egna varv och verkade ha kul.

– De retade varandra och spexade, det var en härlig jargong. De körde inte bara runt lite utan vågade verkligen testa och det är nog vad programledarrollen går ut på. 

Top gear Sverige spelas in nu under hösten runt om i Skandinavien och har premiär 2020. I den brittiska succéförlagan går en stor del av programmet ut på att programledarna tävlar mot varandra och Johan Krekola, som självklart kommer att sitta bänkad framför teven, intygar att förutsättningarna inför den svenska versionen är lovande.

– Tony Rickardsson och Adam Alsing är vinnarskallar båda två. Ingen kommer att ge sig i tävlingarna, de vill inte torska mot varandra. Man fattar att det kommer att bli ett roligt program. 

Johan Krekola genomför i vanliga fall riskutbildningar på GTR Motorpark.
Johan Krekola genomför i vanliga fall riskutbildningar på GTR Motorpark.
Top gear

Top gear är ett Emmy-vinnande brittiskt underhållningsprogram inriktat mot motorvärlden. Det ursprungliga formatet fokuserade främst på bilar men 2002 fick det en ny kostym med tävlingar, utmaningar och humoristiska inslag. Programledarna har avlöst varandra, bland namnen återfinns Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May. I maj meddelade Discovery Networks Sweden att man gör en svensk versionen av programmet under namnet Top gear Sverige. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!