Julgransjakt på Kalkugnstorps åkerkanter

Mats Neihoff hjälpte besökarna att hitta den perfekta granen. Efteråt väntade Lou Norén med linderödskorv och varm äppelmust.

Kalle och Frida Wahlström med barnet Klara.

Kalle och Frida Wahlström med barnet Klara.

Foto: Marcus Lagercrantz

Eskilstuna kommun2019-12-22 11:58

I lördags bjöd Mats Neihoff och Lou Norén in folk till sin gård för att hugga granar. På åkerkanten växer granarna helt naturligt. Men för att komma dit måste julgransjägarna gå igenom ett vått fält.

– Åkerkanten är perfekt för granar. För om de ska bli riktigt bra ska de stå med ett avstånd så grenarna är fria, berättar Mats Neihoff.

Mats Neihoff och Lou Norén har bott på Kalkungstorp i sju år. Redan från början har det varit en heltidssysselsättning. Tidigare bodde de i Stockholm och hade vanligare yrken.

– Nu är vi bönder, äppelodlare och slipper sitta i bilkö två timmar varje dag, säger Mats Neihoff.

Att hugga en gran kostar 240 kronor och i priset ingår en stekt linderödskorv och en varm kryddad äppelmust. Förutom granhuggning en gång per år driver Mats Neihoff och Lou Norén ett kafé, en gårdsbutik och ett musteri på gården.

– Håller man på med sånt här måste man ha många ben att stå på, säger Lou Norén.

Dimman ligger tät över åkern. Några vildsvin har varit här och bökat. Det som i augusti var en kornåker liknar numera en stor lerpöl. Gummistövlar och täckbyxor är en nödvändighet för att komma till åkerkanten där granarna finns. Mats Neihoff leder julgransjakten.

Alla som kommit är nöjda med dagens utflykt. Några för att det känns bra att ha köpt granar som inte besprutats och färdats långa sträckor. Andra för att det varit en rolig och spännande aktivitet.

– Här får man inte granen på silverfat utan man behöver kämpa lite, säger Jonatan Ekwall, 12 år.

Mats Neihoff leder jakten.
Mats Neihoff leder jakten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!