I Sverige utfärdades förra året drygt 1,5 miljoner p-böter. Eskilstunaborna skrapade under samma period ihop till 11 596 stycken, varav 9 403 på kommunal mark och 2 193 på privat tomtmark, enligt en sammanställning från kommunen.
En bråkdel i sammanhanget. Men jämfört med 2018, då antalet stannade på 7 857, är det en ökning på drygt 32 procent. I rena pengar innebär det att kommunens felparkerare drog på sig böter på drygt 6,1 miljoner kronor 2019 jämfört med 4,5 miljoner året innan. Den kraftiga uppgången till trots är det inte fråga om något vilda västern på kommunens vägar och parkeringsplatser.
– Min förklaring är att de handlar om personalstyrkan och de resurser har för övervakning. De flesta år har vi varit decimerade på ett eller annat sätt, vilket direkt syns i statistiken. Förra året var vi för ovanlighetens skull fulltaliga, säger Stefan Patana, arbetsledare på trafikavdelningen.
En annan bidragande faktor, menar han, kan vara att det försvunnit – och fortsätter försvinna – parkeringsplatser.
– Huruvida Eskilstunaborna parkerar mer eller mindre rätt är svårt att dra några slutsatser kring, men parkeringssituationen har blivit mer ansträngd. Jag tror att man behöver se statistik över flera år, men att det försvinner platser kan tänkas påverka i de här siffrorna på sikt.
Den kostsammaste överträdelsen, att utan tillstånd parkera på platser avsedda för rörelsehindrade, har mer än fördubblats sedan 2018. Många böter skrivs utanför Swedbank på Kyrkogatan och på Ridhusplan bakom polishuset – där polisen sett sig nödgade att själva rycka in.
– Vi ser det hela tiden. Folk är lata. Det är hela tiden jag ska bara, jag ska bara. De tycker väl inte att det är så noga. Men vi tycker att det finns de som behöver de här platserna bättre än de som har friska ben. Jag tror att vårt engagemang har gjort att den där statistiken har stuckit iväg litegrann, säger Anneli Ruuska, trafikinspektör på polisen i Eskilstuna.
Flest böter utfärdades förra året – liksom 2018 – i garaget Vildsvinet (603 stycken), följt av Gränsgatan (364), Nordwallsgatan (351), Västra Storgatan (307) och Kyrkogatan (263). Högst var antalet i november (1 630), lägst var det i juli (263). De överlägset vanligaste orsakerna var avsaknad av giltig biljett och parkering på platser med parkeringsförbud.