Klubben som söker bilder med en historia

Ett nytt år betyder tretton gamla bilder med Eskilstuna fotoklubb

Rolf Waltersson och hela Eskilstuna fotoklubb har på nytt dykt i gamla arkiv och privata samlingar med svartvita bilder. "De riktiga guldkornen finns där".

Rolf Waltersson och hela Eskilstuna fotoklubb har på nytt dykt i gamla arkiv och privata samlingar med svartvita bilder. "De riktiga guldkornen finns där".

Foto: Torsten Braf

Eskilstuna kommun2019-11-25 19:59

Det är både privata, gamla samlingar som nagelfars och en hel del dykningar i Eskilskällan som skapat underlaget för fotoklubbens 35:e årgång av Eskilstuna almanackan.

På en punkt är det mesta sig likt och det är att förstasidesbilden är en handkolorerad bild.

I år är det en bild från Övre hamnen vid Smörparken i Eskilstuna där en båt just lagt till vid kajen.

– Som vanligt är det väldigt lärorikt att ge sig ned i de gamla gömmorna, säger Rolf Waltersson i Eskilstuna fotoklubb, som i år gärna puffar lite extra för april månads bild som föreställer sju manliga patienter och en sjuksköterska vid Eskilstuna lasarett nådens år 1910.

Rolf menar att en del bilder redan innehåller en given bildtext eftersom någon tagit sig tiden att skriva ned att det är den glade och språksamme konduktören Bengtsson som ses med den fryntlige gravören Dahlin och den ståtliga sjuksköterskan syster Signe.

– Det är underbart att inte bara vara hänvisad till ett årtal och en rad vad bilden föreställer, menar Rolf Waltersson.

En annan ljuvlig bild i årets kalender är hämtad från Birgitta Ekstedts arkiv. Hennes pappa Bertil har tagit en bild på kvarterets gäng som ståtar med en nybyggd  trampbil i gathörnet Sommarogatan och Bergsgatan i Nyfors i juni 1944.

– En del bilder är också roliga på så sätt att man kan få fatt i en burrig och mörk bild och så scannar vi in den, lättar upp ljuset och känner plötsligt igen flera personer som är med på´bilden. Det går ju att rätta underexponerade, mörka bilder. Det är värre åt andra hållet.

Fristadstorget stra före första världskriget.
Fristadstorget stra före första världskriget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!