Kraftig minskning av brännbart avfall

De nya sorteringsregler som infördes vid återvinningsstationerna den 1 oktober har redan gett resultat. Det brännbara avfallet har minskat med 40 procent.

Sedan de nya reglerna om sortering vid återvinningsstationerna infördes den 1 oktober har mängden brännbart avfall minskat med 40 procent i Eskilstuna och Strängnäs.

Sedan de nya reglerna om sortering vid återvinningsstationerna infördes den 1 oktober har mängden brännbart avfall minskat med 40 procent i Eskilstuna och Strängnäs.

Foto: TT

Eskilstuna kommun2019-10-22 14:52

Sedan den 1 oktober är det inte längre tillåtet att slänga hela säckar med avfall i containrarna på återvinningscentralerna i Eskilstuna och Strängnäs. Containern för brännbart togs bort och ersattes med "ej återvinningsbart". Samtidigt tillkom containrar för plastförpackningar, plastmöbler, textilier och lastpallar. Åtgärderna vidtogs eftersom många slängt material i brännbart trots att det hade kunnat sorteras ut och återvinnas.

– Förändringarna har gett snabb effekt. På bara några veckor har det brännbara avfallet minskat med 60 ton i Eskilstuna och Strängnäs vilket motsvarar 40 procent, säger Vesa Hiltula, återvinningschef på Eskilstuna Energi och miljö.

Hur har folk som kommit till ramperna reagerat på de nya reglerna?

– Det är både ris och ros. De allra flesta tycker det är jättebra. Sedan finns det naturligtvis ett fåtal människor som tycker att det är idiotiskt. Då förklarar vi att vi gör allt detta för miljöns skull och inte för vår egen skull.

Nu ska ytterligare plockanalyser göras för att se hur flödet av material fördelas i de olika containrarna.

– Vår vision är att allt material som kan återvinnas, ska återvinnas. Så vi kommer att fortsätta att vara uthålliga.

Ett nytt samarbete har också inletts med de tio största fastighetsägarna i Eskilstuna.

– Det är en kampanj för att de ska kunna bli ännu bättre på att sortera hushållsavfall. Vi har bland annat fått mycket bra resultat med Lundbergs fastighetsbolag i deras bostäder i Slagsta, säger Vesa Hiltula.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!