Kristian är en mästare på måleri

Redan på gymnasiet hittade han rätt i sitt yrkesval och nästa vecka, bara 27 år gammal, tar Kristian Braun emot sitt mästarbrev.

Kristian jobbar med det mesta inom yrket; renoveringar av fasader, väggar och fönster, och nyproduktion. "Tapetsering är roligast. Synd bara att ingen vill ha tapeter längre, allt ska målas vitt."

Kristian jobbar med det mesta inom yrket; renoveringar av fasader, väggar och fönster, och nyproduktion. "Tapetsering är roligast. Synd bara att ingen vill ha tapeter längre, allt ska målas vitt."

Foto: Privat

Eskilstuna kommun2019-11-03 10:00

Lägenheten i det äldre huset på Djurgårdsvägen i Eskilstuna är påfallande smakfullt tapetserad.

– Jo, det ska väl synas att här bor en målarmästare, ler Kristian Braun när han tar emot i hemmet.

– Jag älskar den här lägenheten, och den äldre stilen förtjänar snygga tapeter. 

Kristian är född och uppvuxen i Halmstad, flyttade hit för fyra år sedan och stortrivs.

– Polarna undrar hur jag kunde välja Eskilstuna framför Halmstad men jag gillar den här stan. Jag fick ett jättebra jobb, har fått många vänner, spelar bandy i EBS, fiskar i bra fiskevatten och så är läget i landet kanon. Inte minst för att jag fått nära till Djurgårdens hemmamatcher. 

Målaryrket fick det bli efter en jättechansning under valet till gymnasiet.

– Jag visste inte vad jag ville bli, och kände inte att jag orkade plugga så hårt. Så jag valde bygg. Och så fick det bli måleri-inriktningen som verkade roligast. Jag förstod inte då hur fysiskt ansträngande yrket är; obekväma arbetsställningar och de tunga maskinerna tar på axlar, armar och knän.

– Men, det var en jättebra chansning. Jag trivdes i yrket direkt och fick mitt första jobb på första praktikfirman. Eftersom jag arbetade så mycket redan under skoltiden kunde jag ta mitt gesällbrev bara ett år efter studenten.

Än är han anställd på samma firma som gav honom jobb i Eskilstuna, men nu i Stockholm, där det handlar mycket om renovering av miljonprogramhus. Och efter att Kristian lagt ytterligare 6 000 arbetstimmar bakom sig och gått kurser i bland annat ekonomi, juridik, ledarskap och marknadsföring är han kvalificerad för mästarbrevet. Gesäll- och mästartitlarna är enligt honom fina kvitton på att man är en seriös och kunnig hantverkare med god erfarenhet i yrket. En bra garanti att visa upp inför kunden.

– Just målaryrket är ju lite mer old school, fortfarande ett riktigt hantverksyrke där man får avlägga prov i olika tekniker. Förr var målarmästare en riktigt fin titel, jag tycker vi ska se till att upprätthålla standarden och yrkesstoltheten. Är man en seriös målare bör man ta mästarbrevet. Det kostar en del i tid, pengar och vilja, men det är det värt.

Den 6 november får 272 hantverkare inom 38 olika hantverksyrken sina gesäll- och mästarbrev under högtidliga former i Blå hallen, i Stockholms stadshus. Åtta mästare och fyra gesäller från Sörmland tar emot bevis för sin yrkesskicklighet, Eskilstuna representeras av målarmästare Kristian Braun och frisörmästare Ida Reiher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!