Kritiken: Ärende blev liggande i elva år

Överförmyndarnämnden i Eskilstuna/Strängnäs får återigen kritik för långa handläggningstider. I ett ärende om godmanskap gjordes ingen tillsyn på elva år.

Överförmyhndarnämndens ordförande Gunilla Ternert (M) beklagar att nämnden får kritik men poängterar att nya rutiner nu införts.

Överförmyhndarnämndens ordförande Gunilla Ternert (M) beklagar att nämnden får kritik men poängterar att nya rutiner nu införts.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2019-09-24 11:22

Den kommungemensamma överförmyndarnämnden i Eskilstuna/Strängnäs har tidigare fått kritik av både Länsstyrelsen i Stockholm och Justitieombudsmannen JO. De brister som uppdagats vid inspektionerna har framför allt gällt långa handläggningstider vid granskningar av olika gode mäns årsräkningar.

Länsstyrelsen i Stockholm gjorde i maj i år en förnyad inspektion och riktar nu återigen kritik mot överförmyndarnämnden på en rad punkter. I rapporten framgår att nämnden har varit alltför passiv i sin handläggning där vissa ärenden granskats först efter mycket lång tid. "Det är ett allvarligt problem som utsätter huvudmannen för risk för rättsliga och ekonomiska förluster", skriver länsstyrelsen.

I ett fall där tingsrätten fattat beslut om tillsättande av en ny god man dröjde det flera månader innan nämnden satte igång med rekrytering. Vid inspektionen upptäcktes också att ett ärende lämnats helt utan tillsyn i elva år. Tingsrätten beslutade 2008 om godmanskap för att bevaka och sörja för en persons rättigheter. Men i dagboksbladet fanns inte en enda notering registrerad. 

Gunilla Ternert (M) är ordförande i överförmyndarnämnden sedan januari 2019 och hon beklagar de brister som upptäckts vid inspektionen. 

– Vi har inte agerat i den omfattning vi borde och i ärendet som blev liggande i elva år ser det självklart inte bra ut. Men vi har sedan en tid tillbaka gått igenom alla system, skapat nya rutiner och nu har vi kontroll på verksamheten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!