Kunskapscompaniet sålt till utbildningskoncern

Utbildningsföretaget Kunskapscompaniet med stor verksamhet i Eskilstuna har köpts av skolkoncernen Watma Education.

Utbildningsföretaget Kunskapscompaniet med stor verksamhet i Eskilstuna har sålts till Watmakoncernen. Lars Ollson kommer att kvarstå som vd under de nya ägarna.

Utbildningsföretaget Kunskapscompaniet med stor verksamhet i Eskilstuna har sålts till Watmakoncernen. Lars Ollson kommer att kvarstå som vd under de nya ägarna.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2020-04-21 10:51

Kunskapscompaniet startade sin verksamhet i Eskilstuna 1993. I dag bedriver företaget gymnasie- och vuxenutbildningar på flera orter i Mälardalen;  i Västerås, Örebro, Köping, Katrineholm och Nyköping. Den övervägande delen av verksamheten återfinns dock i Eskilstuna. Här går 550 av skolans 700 elever och av företagets 70 anställda jobbar 50 stycken här.

I januari 2017 såldes Kunskapscompaniet till det Uppsalabaserade utbildningsföretaget Alphace Coaching och Education som i mars i år försattes i konkurs efter att ha hamnat på obestånd.

– De har haft det knackigt med ekonomin med dålig lönsamhet som följd, säger Kunskapscompaniets vd Lars Ollson som välkomnar Watma Education som nya ägare.

– Det känns bra, det är kunnigt folk som köper oss och förvärvet kommer inte att påverka vår verksamhet alls. 

Watmakoncernen bedriver huvudsakligen gymnasieutbildning under det gemensamma namnet Fria läroverken. Sedan en tid driver man även grundskolor och har totalt cirka 3 000 elever och 380 anställda.

Lars Ollson har varit vd på Kunskapscompaniet sedan 2008 och kommer att kvarstå i den rollen även under de nya ägarna.

– Just nu är det fullt fokus på att klara av undervisningen under rådande coronapandemi. Men överlag är jag övertygad om att skolan kommer att fortsätta utvecklas positivt. Kunskapscompaniet har även under de tidigare ägarna gått jättebra ekonomiskt men vi har kanske behövt dela med oss väl mycket av vår vinst. Nu får vi en stabil och långsiktig ägare. Vi kommer att behålla vårt varumärke och vår logotype och köra på som tidigare, säger han.

Kunskapscompaniet driver två yrkeshögskoleutbildningar; inom industriell mätteknik samt en utbildning till logistik- och transportledare. Skolan anordnar även en rad yrkesutbildningar på uppdrag av Komvux och Arbetsförmedlingen. Och det är just skolans vuxenutbildningar som attraherat de nya ägarna.

– I och med förvärvet av Kunskapscompaniet blir Watma Education nu en aktör att räkna med även inom vuxenutbildningen. Jag är övertygad om att vi kan bidra till att utveckla och stärka Kunskapscompaniets verksamheter med vår breda kompetens och gedigna kvalitetsarbete samtidigt som vi får ta del av Kunskapscompaniets långa erfarenhet inom vuxenutbildning, säger Katharina Sjögren-Edström, vd för Watma Education AB i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!