Leksaker och mobiler vanliga i avloppsvattnet

Världstoalettdagen är en officiell instiftad FN-dag. Vad får egentligen spolas ned? Många är fortfarande ovetande. Eller slöa.

– Snus innehåller kadmium, en tungmetall som är giftig. Så snus ska man absolut inte spola ned, säger Anna Bogren, tillförordnad avdelningschef på VA produktion på Eskilstuna Energi och miljö.

– Snus innehåller kadmium, en tungmetall som är giftig. Så snus ska man absolut inte spola ned, säger Anna Bogren, tillförordnad avdelningschef på VA produktion på Eskilstuna Energi och miljö.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2019-11-19 07:50

– Man kanske inte tänker på vad man kastar eller så är man bara rent ut av slö. Sen spolar man och det försvinner, säger Andreas Bander, distributionschef VA på Eskilstuna Energi och miljö, EEM.

Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ner i toaletten. Hushållspapper, våtservetter och annat substitut för toapapper är exempel på vanliga så kallade fulspolningar.

– Detta är ett stort problem. Många ser det som ett tunt papper, och papper som papper tänker de tyvärr.

Enligt Svenskt Vatten fulspolas motsvarande sju hushållsrullar ner i toaletterna per person och år. Totalt rensas cirka ett kilo skräp per person och år bort från avloppsreningsverken.

– Hushållspapper löser generellt inte upp sig av vatten. Det sätter stopp i rören, är man olyckligt lottad kan man få upp avloppsvatten där hemma.

I Sverige spolas det ner fyra miljoner snusprillor, per dag.

– Det är nonchalant att kasta snuset i toaletten! Det innehåller kemikalier som inte hör hemma där.

Allt som kommer inifrån kroppen får spolas ned, kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Toalettpapper är också gjort för att spolas ner i toaletten.

– Vi behöver ha en beteendeförändring här, avslutar Andreas Bander.

Anna Bogren är tillförordnad avdelningschef på VA produktion på EEM. Hon har koll på vad som verkligen hamnar i avloppsvattnet.

– Leksaker, mobiler och löständer är rätt vanligt att vi hittar. Jag tror att barn provar vad som går att spola ner i toan. Vi får även in en hel del golvmoppar, det är märkligt. Dessutom bör damm egentligen dammsugas upp, i stället för dammtorkas. Det har visat sig i undersökningar att damm innehåller mycket gifter. Om man dammsuger hamnar giftet i soporna som eldas upp och inte i vattnet.

Ett annat problem är allt snus.

– Snus innehåller kadmium, en tungmetall som är giftig. Så snus ska man absolut inte spola ned. Vi kan rena bort biologiskt material här. Läkemedel, metaller och övriga gifter kan inte vi ta bort. Antingen hamnar det i slammet eller så går det med vattnet ut i sjön, menar Anna Bogren.

Världstoalettdagen, den 19 november, är instiftad av FN för att belysa vattenproblemet runt om i världen. Cirka 2,5 miljarder människor i världen har inte tillgång till vare sig en ordentlig toalett eller rinnande vatten. Nästan 290 000 barn dör varje år av di­arré som or­sakats av smut­sigt vat­ten och dålig san­itet. Det in­nebär runt 800 barn varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!