Machokultur ska diskuteras av män

Under början av nästa år drar ABF Sörmland och tjejjouren Meja igång en diskussionsgrupp för män om män.

Eskilstuna kommun 11 november 2019 10:16

– Har man ett mål att nå ett jämställt samhälle så tror jag att det här är en väg vi måste vandra. Samhället präglas av en machokultur. Jag upplever den som osund och tror att många delar erfarenheten av att det är frågor som man inte kunnat diskutera under sin uppväxt, säger Robert Bergendorff, verksamhetsutvecklare på ABF Sörmland.

Han saknade en plats i Eskilstuna dit alla som definierar sig som killar och män kan vända sig för att prata under trygga former.

– Det finns många forum på till exempel Facebook men där är det ett ganska hårt diskussionsklimat. Man kanske känner att om jag använder fel begrepp så är folk inte så förlåtande. 

Samtalskvällarna genomförs i samarbete med tjejjouren Meja och befinner sig ännu på planeringsstadiet. Material från stiftelsen Make Equal, som jobbar för praktiskt jämlikhetsarbete, är tänkt att fungera som underlag.

– Vi kommer att utgå från olika teman och ämnen de tagit fram. Det kan vara vänskap, kärlek och skörhet – att våga visa sig ömtålig och prata om känslor. Vågar man göra det som man i dag?  Eller framstår man som blödig? 

Han menar att machonormen är på väg att förändras och luckras upp.

– Men den behöver lite hjälp på traven. Förhoppningsvis skulle det här kunna vara ett rum där man vågar öppna upp och prata i en trygg miljö.

ABF Sörmland fäster stor vikt vid att nå ut brett när man informerar om samtalskvällarna. Förutom att använda sig av sitt och Mejas kontaktnät hoppas man att gratisföreläsningen "Calle Brunell - män efter #metoo" den 17 december, med författaren med samma namn, ger ytterligare möjlighet att sprida information.

– Föreläsningen är öppen för alla och vi tror att han drar människor som inte hade kommit annars. Calle kommer från Eskilstuna och hans bok "Man - i ljuset av #metoo" handlar om det här, att många män lyssnade, reflekterade och förfasades över alla vittnesmål. Man efterfrågar ett rum där frågorna kan diskuteras i lugn och ro.

I nuläget är det inte spikat om samtalskvällarna som inleds i början av nästa år ska ske veckovis eller med längre intervaller. Klart är i alla fall att de blivande deltagarna får sätta sin prägel på de kostnadsfria träffarna. 

– Fler personer har fått upp ögonen och insett att man är rätt privilegierad i samhället som man. De känner - vad kan jag göra för att skapa en förändring?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa