Matsnusket på Munktellbadet: "Inte fräscht"

Vid miljökontorets kontroll av den kommunägda restaurangen på Munktellbadet konstaterades en rad avvikelser i rengöringen och underhållet. Munktellbadet säger att de ska förbättra sina städrutiner och menar också att ovan extrapersonal är en delorsak till bristerna.

Vid en oanmäld inspektion i oktober fann miljökontoret en rad brister i Munktellbadets restaurang.

Vid en oanmäld inspektion i oktober fann miljökontoret en rad brister i Munktellbadets restaurang.

Foto: Eskilstuna kommun/miljökontoret/Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2019-11-22 06:30

I inspektionsrapporten från det oanmälda besöket i oktober finns en lista på tio punkter som måste åtgärdas. Det allvarligaste rör kylbänken där maten serveras. Där var gummilisterna smutsiga och mögliga, metallisterna var rostiga och smuts fanns också i kyllådorna vid serveringsdelen. Det fanns även smuts på golvet under bänkar och kylar, i besticklådor, mikrovågsugnen och i varmhållningslådan för korven. På andra ställen hade inte fett och kladd avlägsnats.

­– De måste ha bättre rutiner, det gäller framför allt de ytor där de serverar och säljer mat. Kylbänken var verkligen inte fräsch, det är något de måste åtgärda snabbt, säger Yasmin Qais Albazaz, inspektören som utförde kontrollen.

Hur kan bristerna påverka matgästerna?

– Risken är att den mat som serveras där kan vara kontaminerad, säger Qais Albazaz.

 Vid förra årets inspektion hittades misstänkt mögel i slushmaskinen och smuts på en rad platser.

– Då fick de godkänt vid efterkontrollen. Vi kräver att det ska vara rent och om det inte är det kan vi utfärda ett vitesföreläggande om inte bristerna är åtgärdade inom en viss tid.

Torbjörn Bergvall, affärsområdeschef på Munktellbadet, ser allvarligt på bristerna och menar att de inte haft tillräckligt täta kontroller och uppföljningar av de städrutiner som finns i dag.

– Vi måste bli noggrannare att kontrollera och följa upp. I år slutade det fast personal på restaurangen och därför hade vi extrapersonal under en period. Efter inspektionen fick vi åter tillbaka fast personal, säger han och fortsätter:

– De är duktiga, men är du inte inne lika regelbundet som tillsvidareanställd personal så sitter inte rutinerna lika bra. Det är lättare att man glömmer något eller några moment.

Han konstaterar samtidigt att miljökontoret inte hittade några avvikelser vid en tidigare inspektion i februari i år, och poängterar att bristerna uppstått mellan det tillfället och i höst.

Ytor som var smutsiga vid inspektionen har rengjorts, enligt Bergvall, men gummi- och metallisterna har man inte hunnit byta ut.

– Leverantörer och servicekontakter är kontaktade så det är beställt. Men vad jag vet har de inte bytt ut det ännu. Men det är rengjort, så det är inte smutsigt, säger han.

Så här såg det ut i ett kylutrymme vid serveringen på Munktellbadets restaurang när miljökontoret gjorde en oanmäld kontroll nyligen.
Så här såg det ut i ett kylutrymme vid serveringen på Munktellbadets restaurang när miljökontoret gjorde en oanmäld kontroll nyligen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!