Minskning av antalet inbrott i Eskilstuna

Under de senaste åren har antalet anmälda bostadsinbrott i Eskilstuna minskat med 32 procent.

Smycken är både lätta att bära med sig och att sälja och hör därför till det som inbrottstjuv helst stjäl.

Smycken är både lätta att bära med sig och att sälja och hör därför till det som inbrottstjuv helst stjäl.

Foto: Anders Wiklund/TT

Eskilstuna kommun2020-01-21 15:34

I Sverige anmäldes förra året 14 648 stöldinbrott i villor, radhus eller lägenheter. Det är en historiskt låg nivå enligt försäkringsbolaget IF, som sammanställt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. I Eskilstuna anmäldes under fjolåret 109 stöldinbrott (fritidshus, källare och affärslokaler ej inräknade) vilket motsvarar 2,3 inbrott per 1 000 hushåll. Sett över tid handlar det om en markant minskning.

If har jämfört antalet inbrott i Eskilstuna under perioden 2017-2019 med 2012-2014 och konstaterar att inbrotten sjunkit med 32 procent. Kommunen följer därmed en nedåtgående trend i landet som delvis förklaras med förekomsten av grannsamverkan. En studie som organisationen Samverkan mot brott tog fram förra ået visade att antalet inbrott minskade med 36 procent i områden där grannsamverkan initierats.

Enligt If begås majoriteten av inbrotten av välorganiserade, ofta utländska ligor. Och de behöver inte oroa sig särskilt mycket för att åka fast. Enligt Brå:s uppgifter ligger uppklarningsprocenten för bostadsinbrott på tre procent i genomsnitt i landet.

– Vilka områden i landet ligorna väljer att koncentrera sig på skiljer sig från år till år. Förra året ser vi att de riktat in sig på Uppsala och Stockholm, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på IF i ett pressmeddelande.

Det vanligaste stöldgodset bland de hushåll som drabbas är i fallande skala smycken, klockor, kontanter, surfplatta/mobil/laptop, pass, silverföremål, väskor/kläder, parfym och alkohol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!