Läget inom Eskilstuna kommuns äldreomsorg, hemtjänst och särskilda boenden är fortsatt ansträngt med anledning av coronaviruset. På onsdagen meddelade kommunen att omkring 100 patienter som bekräftats smittade av det nya coronaviruset eller som är potentiellt smittade får vård.
– Alla har inte testats för coronaviruset och därför vet vi inte om alla har insjuknat i covid-19. Men det är ett hundratal som vi vårdar för luftvägssymptom och där personalen bär olika typer av skyddsutrustning, säger Johan Lindström, förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna.
Under måndagen fick kommunen en leverans på 10 000 munskydd. Senare i veckan väntas ytterligare en leverans på lika många. Johan Lindström försäkrar att det i dagsläget finns skyddsutrustning till samtlig personal som behöver det.
Saknar patienterna symptom använder personalen ingen skyddsutrustning. I de fallen är det bara basala hygienrutiner som gäller. När en patient har bekräftats smittad av det nya coronaviruset eller som är potentiellt smittad används munskydd, handskar, visir och antingen förkläde eller en långärmad skyddsrock. Det sistnämnda beror på vilken typ av symptom patienten har.
För att minimera risken för att smittan sprids vidare kommer hemtjänstpersonalen att jobba i olika team. Det innebär att det kommer att finnas ett team som besöker de som har hemtjänst och som har konstaterats smittade av corona.
Dessutom kommer det att finnas flera team som delar på ansvaret för att besöka personer med luftvägssymptom, men som inte har bekräftats smittade av corona. Uppskattningsvis är det enligt Johan Lindström mellan 10 och 15 anställda i varje team.
På kommunens boenden fungerar det enligt honom på ett liknande sätt. Personal som vårdar sjuka personer får fortsätta att göra det, medan de som sköter om de som är friska får fortsätta att göra det.
– Men vi har inte flyttat runt de boende och delat upp de på friska och sjuka personer. De som är smittade eller potentiellt smittade hålls isolerade på sina rum. Alla personer har sina egna lägenheter så det är svårt att göra på något annat sätt, säger Johan Lindström.
När det kommer till personer som bekräftats smittade och som vanligtvis har hemtjänst – men som nyligen vårdats på sjukhus och som skrivits ut – kommer de som inte klarar sig själva i hemmet flytta in på ett tillfälligt boende. Johan Lindström kallar det för en mellanvårdsenhet.
– Det kan också röra sig om personer som inte behövt sjukhusvård överhuvudtaget, men som vårdats i hemmet och som inte längre klarar det. I nuläget planeras det för ett trettiotalet platser, säger han.
Rör det sig om ett befintligt boende som ni flyttat ut andra patienter ifrån och där dessa personer ska bo?
– Nej, det här är andra lokaler som vi använder. Vi jobbar just nu med att bygga upp den nya mellanvårdsenheten, men vi får se om vi hinner öppna verksamheten redan den här veckan.
Enligt uppgifter till tidningen planerar sjukvården att flytta patienter från sjukhusen till kommunen för palliativ vård.
– Jag kan inte bekräfta att så är fallet, men i vanliga fall finns det exempel på där personer flyttas till kommunens verksamheter när de är i slutskedet av livet. Då handlar det om att personen inte längre har behov av slutenvård, säger Johan Lindström.