Mordbrandsåtalade började plötsligt prata

Den 15 februari brann restaurang Biff grill och bar i Eskilstuna. På onsdagen inleddes rättegången och de två åtalade började prata.

Film och bilder från en övervakningskamera inne på restaurang Biff Grill & Bar visar brandens snabba förlopp.

Film och bilder från en övervakningskamera inne på restaurang Biff Grill & Bar visar brandens snabba förlopp.

Foto: Övervakningskamera

Eskilstuna kommun2019-10-02 20:12

–  Det skulle ha fått betydligt större konsekvenser för mig och mina anhöriga om jag berättat, än att sitta häktad i åtta månader. Jag hade inte nämnt några namn i alla fall.

Det sa den 20-årige man som tillsammans med en 26-åring, åtalats för mordbrand i restaurang Biff grill och bar på Careliigatan i Eskilstuna natten mellan den 14 och 15 februari. På onsdagen inleddes rättegången i Eskilstuna tingsrätt mot männen, som fram tills nu, inte haft så mycket att säga.

Men när det efter åklagarens sakframställan var försvarets tur, blev det ändring.

Både 20-åringen och 26-åringen var pratsamma, men poängterade att de bara pratade om sig själva, inte om några andra.

Av förundersökningen och åklagaren har det framgått att polisen ska ha bedrivit spaning på de misstänkta männen och en bil de färdades i redan när de befann sig i Stockholmsområdet. Stockholmspoliserna följde efter bilen hela vägen, via ett stopp i Norsborg och Biskopskvarn, till Eskilstuna. 20-åringen och 26-åringen ska bland annat ha fångats på övervakningsbilder när de fyllde dunkar med bränsle på en bensinmack.

Varken 20-åringen eller 26-åringen motsatte sig dessa påståenden. Båda kör cross sa de och menade att det inte var konstigt att befatta sig med dunkar och bränsle. Men de var inte ensamma i bilen, poängterade 20-åringen. I baksätet satt ytterligare två personer som inte syntes på några bilder. Vilka, vägrade han berätta. Det skulle ha inneburit fara för hans liv. Om de andra passagerarna hade haft med branden att göra ville han inte spekulera i, men de skulle ha haft ett ärende att göra i Eskilstuna.

– Hur kommer det sig att du inte har berättat detta under hela den här tiden, utbrast åklagare Maria Edström.

– Vad jag än skulle ha sagt skulle det bara ha använts mot mig, sa 20-åringen.

– Då väljer du hellre att sitta häktad hela den här tiden?

–  Jag skulle inte ha sagt några namn i alla fall.

26-åringen var inne på samma linje. Tiga om andras namn. Trots att han skulle ha varit på en fest i Strängnäs där människor skulle kunna ha gett honom alibi.

– Jag förstår inte. Det handlar ju bara in en fest?, försökte åklagaren.

– Jag kan inte riskera mitt liv. Jag vill inte utsättas för sånt. Folk skjuter ihjäl varann varje dag, svarade 26-åringen.

Rättegången fortsätter på fredag då bland andra forensiker från NFC ska höras om fynd som hittats i Kjula efter restaurangbranden.

En övervakningskamera vid  restaurangens entré visar hur två personer bryter sig in i lokalerna. De hade också med sig dunkar med misstänkt bränsle.
En övervakningskamera vid restaurangens entré visar hur två personer bryter sig in i lokalerna. De hade också med sig dunkar med misstänkt bränsle.
Karta: Biff Grill & Bar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!