Nail bjuder ensamma och hemlösa på jullunch

Ensam över julen? Välkommen till Dennys krog, som bjuder på jullunch och lite varm medmänsklighet på julafton.

Eskilstuna kommun 25 november 2019 06:11

Han la ut sitt budskap på Facebook häromdagen, och snabbt har det fått över 1 200 likes och delats närmare 1 000 gånger: "Är du ensam i jul eller har du inget hem att fira jul i? Dennys krog bjuder alla ensamma och hemlösa på lunch på julafton 12-14".

– Det är så roligt, vi får hur mycket hyllningar som helst.

Nail Akkaya har drivit Dennys krog på Gillbergavägen i Eskilstuna sedan 2005. Han tog över en restaurang med lite skamfilat rykte och har kämpat hårt för att tvätta bort det och bygga upp en verksamhet som genomsyras av familjär anda och värme.

– Det är väldigt viktigt för mig att människor och hela familjer ska känna sig välkomna, att jag ska kunna erbjuda en plats med värme och omtanke för alla. Och de som inte sköter sig får gå.

Att han lyckats väl intygar flera av stamgästerna spontant och innerligt.

– Det finns en helt unik familjär känsla här. Vi bryr oss om varandra, och oavsett om du kommer hit ensam finner du alltid gemenskap, förklarar Lena Berglund.

Av den anledningen är det inte svårt att förstå att Nail nu också tar på sig tomteluvan och öppnar sin krog under ett par timmar mitt på julafton.

– Jag har länge känt så starkt att jag ville och behövde göra något för de av mina medmänniskor som inte har en fin jul i gemenskap att se fram emot. Det var dags att på allvar lyfta in medmänskligheten i mitt företagande. 

Nail fick snabbt sin personal med sig. Även ett antal frivilliga och några av stammisarna har lovat att komma in på julafton och hjälpa till när det under två timmar kommer att finnas varm, mättande köttgryta, julmust, kaffe och pepparkakor uppdukat i restaurangen. Ingen vet ju om det kommer fem personer eller blir anstormning.

Trots att han ser fram emot det egna julfirandet i lugn och ro med familjen kan Nail sedan inte låta bli att komma tillbaka ner till krogen både julaftons- och juldagskvällen.

– Jag behöver finnas här för mina gäster, det är bara så. Jag månar om dem. Ser jag inte en stamgäst på en vecka blir jag orolig, det är så jag fungerar. Enda kvällen vi håller stängt är nyårsafton, då vill jag vara tillsammans med mina nära och kära. 

Nail passar också på att skicka med ett utmaning till krogkollegorna i stan, och hoppas många fler anammar hashtaggen "en jul för alla".

– Häng på mitt upprop och öppna era restauranger och era hjärtan några timmar för de mindre lyckligt lottade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa