Kvinnan har IVO-anmält Mälarsjukhuset då hon anser att ansvaret är deras.
Den 33-åriga kvinnan blev inlagd vecka 33 för observation i september förra året. Hon hade haft blödningar från och till de senaste veckorna och känt minskade fosterrörelser. Hon hade också enligt anmälan noterat att barnet var mindre än hennes första barn och slutade växa i vecka 27. Detta hade hon pratat med sin barnmorska om, som noterat det i journalen, men inget inget ultraljud utfördes.
När hon lades in på Mälarsjukhuset efter blödningar påtalade hon allt detta. Men som hon skriver i anmälan gjorde man inte de undersökningar som hon efterfrågade. Kvinnan ville bland annat ha ett tillväxtultraljud utfört samt blodprover.
Det enda som gjordes var en vaginal undersökning. Sedan skickades hon hem dagen efter. Friskförklarad. Ett par veckor senare dog hennes barn i magen.
Kvinnan skriver att hon senare har fått veta att dödsorsaken var näringsbrist. Barnet var för litet.
"Obduktionsrapporterna har jag aldrig fått av sjukhuset, fastän jag begärde alla mina journaler... I dessa journalfragment kunde jag läsa att Kvinnoklinikens läkare bestämde att det inte behövde göras en viktuppskattning på barnet när jag var inlagd för observation efter blödningar.".
Hon skriver att hon haft ett möte med förlossningen på Mälarsjukhuset eftersom hon och hennes man ville ha en förklaring till att barnet dött liksom att de ville påpeka att journalanteckningarna inte stämde. Svaren de fick från områdeschefen var att viktuppskattning inte ingår som rutin om kvinnan kommer in med blödningar. Däremot fick de svaret "Men...barn dör, det händer och vi kan ibland inte göra något åt det".
Kvinnan skriver i anmälan att "Det vi gemensamt upptäckte under mötet var att i journalerna har ingen av läkarna gjort en kontroll på hur flödet från mig och barnet gällande näringen sett ut. Min man och jag fick noll medicinska förklaringar på varken mina journaler eller varför min dotter dog frisk i magen.".
Hon skriver i anmälan att hon svarat kliniken att vad som borde göras för att förhindra att något liknande sker igen. "skapa rutinkontroller som lutar sig tillbaka på vad forskningen säger samt statistiken om barn som dör i magen, de två främsta orsakerna är 1 :a moderkakans funktion 2:a. näringsbrist. Med hjälp av rutiner som lutar sig på vad statistiken säger kanske minska andelen barn som dör i magen".