"Nya" vägen till Lilla Nyby öppnar i höst

Den mångåriga tvisten om den avstängda "nya" infartsvägen till återvinningstationen Lilla Nyby är löst.

I höst räknar Eskilstuna Energi och miljö med att kunna öppna den nya infartsvägen till Lilla Nyby.

I höst räknar Eskilstuna Energi och miljö med att kunna öppna den nya infartsvägen till Lilla Nyby.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2019-10-03 06:35

Den nya infartsvägen som ansluter till återvinningsstationen från öster har stått klar under många år. Men den byggdes utan att alla tillstånd var klara. För att nå vägen måste trafiken först ledas på en enskild väg, något som Lantmäteriet godkände i ett beslut 2013. Detta överklagades av den vägförening som skött vägen och de fick rätt i Mark- och miljödomstolen. Nu, sex år senare, har Eskilstuna kommun och vägföreningen kommit överens. En lantmäteriförrättning har gjorts som innebär att kommunen tar över som ägare av vägen vilket innebär att den snart kan öppna för trafik.

– Äntligen, nu blir det snart som det var tänkt från början. Förhoppningen är att vi kan öppna i höst men innan dess måste vi sätta upp nya vägskyltar och gå ut med någon typ av informationskampanj till Eskilstunaborna, säger Vesa Hiltula, chef för affärsområdet återvinning på Eskilstuna Energi och miljö.

Tanken har hela tiden varit att den nya infarten ska användas av privatpersoner medan den tunga trafiken ska fortsätta angöra Lilla Nyby från Malmköpingsvägen.

– Det innebär stora fördelar. Det blir säkrare för privatbilisterna och vi slipper korsande trafik inne på området.  I bland är det ju långa köer från Malmköpingsvägen upp till lastbilsvågen och de försvinner ju. Så det kommer att bli smidigare för alla.

Rampen vid Lilla Nybys återvinning är flitigt använd av Eskilstunaborna även om många numera väljer den vid Retuna. 

– Totalt sett har vi fördubblat mängden återvunnet material sedan Retuna öppnade, säger Vesa Hiltula. 

Karta: Lilla Nyby återvinningscentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!