Efter valet 2018 gav den politiska majoriteten arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i uppdrag att utreda om det går att göra SFI-utbildning obligatorisk för att erhålla försörjningsstöd. Syftet, förklarade politikerna, var att förbättra nyanländas möjligheter till arbete och egen försörjning.
I den utredning som nu är klar framgår att det utifrån gällande lagstiftning inte finns några möjligheter att införa generella regler kopplat till myndighetsutövningen av ekonomiskt bistånd. Orsaken är att det enligt socialtjänstlagen alltid ska göras en individuell prövning.
I utredningen poängteras dock att ett beslut om försörjningsstöd är kopplat till olika krav redan i dag. Såvida det inte handlar om sociala problem är en person som är arbetslös skyldig att söka arbete för att få ekonomiskt bistånd. Detsamma kan gälla krav på deltagande i olika typer av arbetsmarknadspolitiska program liksom grundutbildning i svenska.
I den individuella handlingsplan som tas fram ska det framgå vilka insatser den enskilde ska göra för att erhålla bistånd. Om SFI ingår i planen kan ogiltig frånvaro från undervisningen innebära att avdrag görs från försörjningsstödet.
För att fler arbetssökande med svaga kunskaper i svenska snabbare ska komma ut på arbetsmarknaden, ser utredningen ett behov av att utveckla SFI. Som förslag nämns bättre möjligheter för föräldralediga att öva på språket samt att hitta lösningar där svenska lärs ut i andra miljöer än den traditionella skolbänksundervisningen.