Det var i torsdags som Sveriges radio rapporterade om att Eskilstuna kommun och flera tomtägare i Mälarbaden missat att området är strandskyddat. Efter att länsstyrelsen granskat ärendet kan därför flera uppförda byggnader på strandtomterna tvingas att rivas.
– Det är länsstyrelsen som tycker att bygglov vi beviljat sedan 1985 inte stämmer överens med detaljplanen, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och fortsätter:
– Det här är inte något berörda tomtägare nödvändigtvis ska behöva stressa upp sig för – länsstyrelsen har inte alltid rätt.
Tomtägare som däremot uppfört svartbyggen och byggnader som avviker från beviljade bygglov ligger fortsatt i riskzonen.
Jimmy Jansson vill gärna ha saken rättsligt prövad och han är inte främmande för att anpassa detaljplanen till verkligheten.
– Kommunen har tveklöst sagt ja till att bygga och grundat de besluten på den gamla detaljplanen. Jag förstår att det finns ängsliga tomträttsägare i Mälarbaden, men det bästa är att gå till botten med frågan och titta på varje enskilt fall. Vi måste hitta en väg framåt och det kommer vi att göra.
Strandskyddet har två syften: att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. Inom strandskyddat område är det bland annat förbjudet att uppföra nya byggnader och anlägga bryggor.
I Mälarbaden berörs över 40 tomträttsägare, där länsstyrelsen anser att man byggt något som strider mot strandskyddet, men fler kan tillkomma då listan över beviljade bygglov är lång.
– Vår ambition är att göra om och göra rätt, men när jag nu studerat detaljplanen för området på nytt känner jag att vi har tolkat den rätt i förhållande till strandskyddet, säger Sarita Hotti (S).
Även hon vill se en prövning och tror att det går att hitta en lösning för berörda tomtägare.
– Vi tog upp frågan på nämnden i torsdags och kom fram till att om vi behöver ta fram en ny detaljplan för området så gör vi det, säger hon.
Kommunen kan upphäva strandskyddet för ett område i samband med att en ny detaljplan antas, om det finns särskilda skäl för det, och om intresset av att detaljplanera området väger tyngre än strandskyddets syften.